Počeo je veliki infrastrukturni projekat na Mahmutovcu: Investicija vrijedna skoro 750.000 KM

Počeo je još jedan veliki infrastrukturni projekat u Starom Gradu, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Begovac, Paje i Paje sokak, koje se nalaze na Mahmutovcu. Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrić, u svom ovogodišnjem budžetu je planirala ovu vrlo značajnu investiciju.

Projekat uključuje i asfaltiranje ovih ulica u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a radovi će koštati oko 750.000 KM. Za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom, a samim tim i stvaranje boljih uslova za život. Već su mašine na terenu i počeli su radovi na iskopima, a prvi korak je bio postavljanje privremenog voda kojim će se domaćinstva u ovoj ulici snabdijevati vodom tokom rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže.

„Kao i svih prethodnih godina fokus našeg djelovanja je na infrastrukturi, koja je esencijalna za kvalitetan život naših stanovnika. Iako to zahtjeva ogromna finansijska sredstva, trudimo se da u nekim ulicama, prije asfaltiranja, zamijenimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu“ riječi su općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića.

Radit će se zamjena 300 metara tehnički neispravnih cijevi

Po informacijama Službe za investicije i komunalne poslove koja je zadužena za ovaj projekat, na ovom području radovi će biti izuzetno zahtjevni jer će se izvoditi u vrlo uskim i strmim ulicama. Projekat obuhvata zamjenu 300 metara tehnički neispravnih cijevi vodovodne, kišne i fekalne kanalizacije. Bit će položeno 300 metara fekalnog i isto toliko kišnog kanala. Izgradit će se ukupno 36 novih šahtova, te rekonstruisati 32 postojeća individualna priključka. Što se tiče vodovodne mreže, bit će zamijenjene stare cijevi u dužini od 300 metara (profila ø 200 mm i 114 m profila ø 100 mm). Pored toga, rekonstruisat će se i 34 individualna priključka za vodovodnu mrežu.

Projekat vrijedan 750.000 KM

Nakon radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži, planirano je asfaltiranje u cijeloj širini ulice. Rok za izvođenje radova je 80 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Vrijednost radova je oko 750.000 KM, a finansiraju se sredstvima Općine Stari Grad, te Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Zajedničko finansiranje je rezultat sporazuma dvije institucije o sufinansiranju ovog projekta od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad. Radove izvodi firma Mibral iz Sarajeva.

Podsjetimo, ovom projektu prethodila je prošlogodišnja rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kurtin sokak, za što je izdvojeno 415.000 KM. Prije toga, urađena je rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulicama Bistrik potok i Pastrma 2018. godine, a sve ove ulice nalaze se jedna u blizini druge i na prostoru mjesnih zajednica Mahmutovac, Bistrik i Toka-Džeka. Samo prošle godine izdvojeno je više od 1,3 miliona KM za projekte rekonstrukcije kanalizacione mreže u nekoliko mjesnih zajednica u Starom Gradu.