Općina Mamak Ankara – Atatürkova administrativna prijestonica Turske

Stari Grad i Mamak pobratimske općine od 2013. godine – Općina Mamak ima skoro 700.000 stanovnika i površinu tri Sarajeva – Zajednički projekat 'Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije'

Nakon što je Općina Stari Grad potpisala korisne i značajne sporazume o bratimljenju sa turskim općinama Karamürsel (2006. godine), Osmangazi Bursa (2007. godine), Kepez Antalya (2009. godine), Silivri Istanbul (2010. godine), Selçuklu Konya (2011. godine) i Ümraniye (2013. godine), u ljeto 2013. godine potpisan je i Sporazum o bratimljenju i saradnji sa Općinom Mamak iz glavnog grada Turske, Ankare. Prethodno je u februaru te godine Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno prihvatilo Zaključak o prihvatanju Sporazuma o saradnji Općine Stari Grad sa Općinom Mamak, čime se jasno pokazalo opredjeljenje i spremnost za razvijanje dobrih odnosa sa općinama i gradovima, kao i promicanje temeljnih principa suživota i tolerancije.   

Sporazum su svečano u Ankari u avgustu 2013. godine potpisali općinski načelnici Ibrahim Hadžibajrić i Mesut Akgül. Sporazum je obavezao Stari Grad i Mamak da djeluju u cilju realizacije projekata od zajedničkog interesa u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, kao i zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa. Koliko je turskim prijateljima iz Ankare stalo do dobrih odnosa sa Starim Gradom govori i činjenica da su odmah iduće 2014. godine u maju mjesecu posjetili Općinu Stari Grad. Delegacija Općine Mamak, predvođena načelnikom Akgülom, je u posjeti boravila nakon nezapamćenih poplava koje su tada zadesile našu zemlju i napravile ogromne štete. S obzirom da na sreću Stari Grad nije pretrpio ozbiljne posljedice poput sjevernih dijelova BiH, općinski načelnik Hadžibajrić je Akgüla uputio na prave adrese, a pobratimska Općina Mamak odmah je djelovala.

Projekat „Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“

Znajući kakva je kulturno-historijska, ali i kulinarska destinacija Baščaršija, Općina Stari Grad i Općina Mamak 2016. godine zajednički su realizirali jedinstven projekat pod nazivom „Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“. Oslanjajući se na savremene IT tehnologije kreirana je smartphone aplikacija koja promovira tradicionalnu starogradsku kuhinju na jedan inovativan i zanimljiv način. Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije je kreiran na tri jezika: bosanski, engleski i turski. Pored slasnih recepata, u ovoj aplikaciji su, kroz mapu Starog Grada, obuhvaćena i 23 starogradska restorana. Zahvaljujući aplikaciji korisnici mogu naučiti više o bosanskoj-sarajevskoj kuhinji, ali i naučiti kako se sprema Begova čorba, tarhana, krompiruša, lukmira, kadaif, salep i drugi specijaliteti koji korijene vuku iz Otomanskog carstva.

Općina Mamak – 66 mjesnih zajednica i 478 km2 površine

Općina Mamak zauzima centralni i istočni dio Ankare. Iako mnogu smatraju Istanbul kao glavni grad Turske, u Ankari se nalaze neke od najznačajnijih turskih državnih institucija, te tako zvanično i s pravom nosi titulu glavnog grada Republike Turske. Općina Mamak, koja ima površinu kao tri Sarajeva, sjedište je najbitnijih državnih organa, kao i Univerziteta Ankara. Po posljednjem popisu iz 2018. godine ima skoro 700.000 stanovnika, koji žive u 66 mjesnih zajednica. Veza Ankare, odnosno Mamaka, sa ocem turske moderne nacije i države, Kemalom Atatürkom je neraskidiva. Nakon raspada Otomanskog carstva, Atatürk je 1920. godine u Ankari formirao Veliku narodnu skupštinu Turske, a tri godine poslije postao prvi predsjednik Republike Turske i proglasio Ankaru za glavni grad te danas moćne i značajne države u svijetu.

Zanimljivo da se nekadašnje administrativno sjedište Općine Mamak veže za Kemala Atatürka. Otac turske nacije je 1924. godine od te zgrade napravio prvu Muzičku akademiju u Turskoj. Akademija 1985. godine dobija novo sjedište, a Općina Mamak počinje djelovati u toj zgradi. Prije desetak godina izgrađeno je novo administrativno sjedište Općine Mamak.

Posjeta novog načelnika Općine Mamak

Nakon deset godina (2009-2019) na poziciji načelnika Općine Mamak Mesuta Agküla na toj poziciji zamjenjuje jednako sposoban načelnik Murat Köse. Koliko Općini Mamak znači njihova pobratimska Općina Stari Grad govori posjeta novoimenovanog načelnika Kösea i njegove delegacije načelniku Hadžibajriću u oktobru prošle godine. Dva načelnika su iskoristila priliku da se upoznaju, a bilo je govora i o novim zajedničkim projektima koje bi ove dvije općine mogle realizovati u budućnosti.