U ulici Bistrik otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na heroja Envera Enu Šakića

U ulici Bistrik, na kući porodice Baličevac gdje je formirana jedinica Zelenih beretki „PJAF“ Bosna 22, kojom je komandovao Enver Eno Šakić, danas je otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na njegovo ime i djelo.Odavanju počasti ovom heroju odazvali su se brojni građani, Enini saborci, članovi porodice i zvanične delegacije. Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić kazao je da mu je čast biti dijelom ovog događaja, te da se slušajući danas priče učesnika odbrane o rahmetli Eni i jedinici Bosna 22, a posebno zbog lokacije na kojoj su se okupili, i sam prisjetio brojnih događaja iz perioda agresije na naš grad i BiH.

Svima koji su svojim prisustvom uveličali događaj i odazvali se u velikom broju načelnik Hadžibajrić se iskreno zahvalio. Održan je i prigodni program u kojem su se pored načelnika Hadžibajrića, obratili i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević i ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica. Načelnik Hadžibajrić se u svom obraćanju nadovezao na riječi ministra Grabovice:

„Zahvaljujem se ministru Grabovici što je u svom obraćanju rekao da je Općina Stari Grad bila 'klica otpora' i ključna u odbrani ne samo Starog Grada i Sarajeva nego i Bosne i Hercegovine – jer to zaista jeste tako. Bosnae su bile preteča Brigade Stari Grad. To su prve brigade koje su napravljene u tadašnjem okrugu Sarajevo: Brigada Stari Grad, Brigada Hadži Lojo- to je kasnije bila Druga brdska, Isa-beg Ishaković Treća brdska i druge. Općina Stari Grad, ja to moram reći, bila je 'klica odbrane' odakle se sačuvalo Sarajevo, Predsjedništvo ... A, zahvaljujući herojima koji su dali svoje živote i danas nisu sa nama mi imamo slobodu i državu. Porodici Ene Šakića želim poručiti da trebaju biti ponosni što su imali takvog čovjeka koji je dao svoj život za ovu državu i našu slobodu,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić nakon čega je Adisu Šakiću, sinu rahmetli Ene uručio sliku – portret Ene Šakića.

Na početku današnjeg skupa obratio se Emin Švrakić, u ime Udruženja Zelene beretke.

„Velikim Bogom se kunemo da robovi nećemo biti - sjećam se tih riječi našeg predsjednika i komandanta Alije Izetbegovića. Kada je Karadžić rekao da će nestati jednog naroda, predsjednik Izetbegović je ustao hrabro i junački odgovorio da sa ovih prostora nikada neće nestati jednog naroda. Dok je nas starih boraca, neće nestati ni Bosne ni Sarajeva, jer mi ostavljamo amanet našoj djeci i unucima,“ kazao je Švrakić. „Želim srdačno pozdraviti gostujuće delegacije iz Mostara, Jablanice i iz Konjica, a posebno općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, načelnika svih načelnika koji je došao da uljepša i gradi ovaj naš Stari Grad i zato mu želim još dva mandata,“dodao je Švrakić.

Uslijedila su obraćanja federalnog ministra za pitanja boraca Salke Bukvarevića i ministra za boračka pitanja KS Hajrudina Grabovice, te predsjednika Udruženja „Organizatori i pokretači otpora“ Mirsada Handžara – Kike, dok su spomen ploču Enveru Eni Šakiću otkrili njegovi sinovi. U ime Općine Stari Grad cvijeće na spomen-ploču položili su općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić.

Enver Eno Šakić poginuo je 15. maja 1992. godine, na Alipašinom Polju. Posthumno je odlikovan, najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima", a dodijeljen mu je čin majora.