U ulici Bakarevića položeno cvijeće na mjesto pogibije sedam mladih Sarajlija

U ulici Bakarevića kod broja 5, brojni građani, porodice i delegacije, uključujući i predstavnike Općine Stari Grad, obilježili su 27. godina od krvavog masakra u kojem je ubijeno sedam osoba.

Na tom mjestu je 26. juna, 1993. godine u 17,30 sati od ispaljene granate sa položaja vojske Republike Srpske poginulo sedmoro djece: Nihada Ćatić (1977.), Velida Muftić (1971.), Senad Pliska (1979.), Almir Poturić (1978.), Sanjin Rustempašić (1988.), Sinanudin Šećerović (1975.) i Belma Zijadić (1982.).

U ime Općine Stari Grad, cvijeće na spomen-obilježje su položili i proučili Fatihu stradalim Safija Šehović pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Lejla Dizdarević pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i vd pomoćnice z acivilnu zaštitu i Adis Hadžović pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Općine.

Hafiz Vehbija Šećerović, otac ubijenog Sinanudina Šećerevića, istakao je da se i pored stravičnih događaja iz perioda 1992-1995., život mora nastaviti, a da se odgovorni za sve zločine moraju adekvatno kazniti. “Ubijeno je toliko djece, a za te zločine još niko nije odgovarao, to je zaista sramotno. Moj sin je imao samo 17 godina kada je ubijen”, dodao je Šećerović. Na pitanje, gdje se nalazio u vrijeme kada se desio ovaj stravični događaj, ispričao nam je: „Bio sam u džamiji u neposrednoj blizini s mlađim sinom. Ne znam kako bih vam opisao taj trenutak. Osjetio sam strašan pritisak u prsima, imao sam osjećaj da se nešto strašno desilo. I nažalost, tako je i bilo. Ostao sam bez dijela srca do kraja života“.

Prisutnima su se obratili pomoćnica ministra finansija Kantona Sarajevo, Zejna Avdić i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica.

I sa današnjeg skupa je poručeno da se nevine žrtve nikada ne smiju zaboraviti, a da odgovorni moraju biti procesuirani.