Nastavak podrške našem najstarijem kulturno-umjetničkom društvu „Baščaršija“

Kulturno-umjetničko društvo Baščaršija, naše najstarije i najprestižnije društvo koje svoj rad zasniva na prezentovanju folklorne baštine i tradiciji postojanja dugoj više od sedam decenija, istinski je reprezent bogate baštine Općine Stari Grad, ali i cijelog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Iz ovog i brojnih drugih razloga, kontinuirana je podrška naše lokalne zajednice ovom duštvu u njihovim nastojanjima da tradiciju i kultunu baštinu sačuvaju od zaborava. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić posjetio je KUD”Baščaršija” u njihovim prostorijama u Jelićevoj ulici i uvjerio se u rad društva. Iako je pandemija korona virusa uticala na to da društvo duži period nije radilo kako se ne bi izlagali riziku okupljanja njihovih članova, sada se stvari polako vraćaju u normalne tokove.

Uz obaveznu dezinfekciju pri ulasku, poštovanje distance, pridržavanje označenih markera tokom probe, zabranu dolaska u slučaju prehlade ili drugih simptoma, uprava ovog društva našla je način kako da i u otežanim okolnostima održava probe i vrati stari duh u Jelićevoj ulici.

Jednoj takvoj probi prisustvovao je i općinski načelnik mr Hadžibajrić koji je članovima društva poželio da što prije počnu sa svojim nastupima i nastave predstavljati ovu općinu u najboljem svjetlu širom svijeta, na brojnim festivalima na kojima inače učestvuju.

Sa predsjednikom KUD-a Baščaršija Emilom Trnkom načelnik Hadžibajrić potpisao je ugovor kojim će Općina Stari Grad za podršku radu društva u ovim teškim okolnostima izdvojiti grant u iznosu od 10.000 KM. Sredstva će ovom društvu pomoći za dalji neometan nastavak rada: podršku folklornim sekcijama, programske djelatnosti, obogaćivanje fundusa nošnji, gostovanja ansambala, ali i sufinansiranje režijskih troškova i drugo. “Moramo sačuvati našu tradiciju od zaborava, a KUD ‘Baščaršija’ to zaista radi na vrhunski i profesionalan način i naši su istinski reprezenti. Naša je obaveza pomoći ovom društvu u očuvanju bosansko-hercegovačke tradicije i kulture,” izjavio je općinski načelnik mr Hadžibajrić.

Široka je lepeza djelovanja Kulturno-umjetničkog društva Baščaršija i uvijek je uokvirena visokim umjetničkim dometima. KUD Baščaršija spada među najrazvijenija i najbolja društva u BiH koje uspješno predstavlja Sarajevo, ali i cijelu BiH širom regije, ali i dalje: Evropi, Aziji, Africi…Društvo doseže visoke umjetničke vrijednosti i iz njihovih redova je izrastao veliki broj afirmisanih, profesionalnih umjetnika.