Proglašeni pobjednici sportskih liga osnovaca Starog Grada

Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, šest godina za osnovce iz Starog Grada organizuje i finansira prava ligaška takmičenja iz više sportova. Nažalost ova sezona 2019/2020 je morala biti zaključena bez sportske borbe na terenu, a usljed mjera propisanih radi sprečavanja širenja virusa korona.

„Na početku školske godine 2019/2020, u jesen prošle godine, počele su i lige u fudbalu, odbojci, šahu, stonom tenisu, košarci i robotici. Zbog formata takmičenja okončana je samo Šahovska liga osnovaca Starog Grada, dok su sve ostale otkazane zbog pandemije korona virusa koja je potpuno prekinula redovni nastavni proces u martu mjesecu“, pojasnili su u nadležnoj općinskoj Službi za obrazovanje, kulturu i sport. Nadležna Služba je stoga zajedno sa direktorima osnovih škola odlučila da se proglase pobjednici sportskih liga gdje je odigrano najmanje 50% utakmica, a to su: Fudbalska liga dječaka Starog Grada, Odbojkaška liga djevojčica Starog Grada i Stonoteniska liga Starog Grada. U Košarkaškoj ligi je odigrano samo 20% mečeva, dok se Liga iz robotike nastavlja u septembru 3. kolom.

Fudbalska liga dječaka Starog Grada – šampion za 2019/2020 – OŠ „Vrhbosna“

Odbojkaška liga djevojčica Starog Grada – šampion za 2019/2020 – OŠ „Hamdija Kreševljaković“

Stonoteniska liga Starog Grada – šampion za 2019/2020 – OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“

Šahovska liga Starog Grada – šampion za 2019/2020 – OŠ „Vrhbosna“

Nagrade, pehari i medalje bit će podijeljene ekipama početkom nove školske godine u mjesecu septembru.

Općina Stari Grad iz svog budžeta za svaku sportsku sezonu, u kojoj sistemski uključuje veliki broj osnovaca u bavljenje sportom, izdvaja oko 20.000 KM za tehničku organizaciju, profesionalne sudije, sportske terene i nagrade. Također, pored afirmacije sporta, cilj ovih takmičenja jeste i afirmacija zajedništva, prijateljstva i međusobnog poštovanja svih učenika osnovnih škola iz Starog Grada.