Napreduju radovi na sanaciji ulice Očaktanum

U toku je veliki projekat sanacije kompletne ulice Očaktanum koja pripada mjesnoj zajednici Kovači i manjim dijelom mjesnoj zajednici Medrese. Ovaj projekat je dio sporazuma Općine Stari Grad i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo koji obuhvata sanaciju još 11 ulica u Starom Gradu za šta će se izdvojiti više od 1,4 miliona KM.

Za stanovnike mjesne zajednice Kovači to će značiti novi asfalt na tri veoma važne saobraćajnice, a to su: Očaktanum, Mišćina i Halilbašića gdje će radovi ukupno koštati oko 354.000 konvertibilnih maraka, a izvodit će ih konzorcij 'OXA' – 'DEMUS' iz Sarajeva.

Što se tiče trenutnih radova u ulici Očaktanum, iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad kazali su sljedeće:

„Uklonjen je stari dotrajali asfalt, te stari šahtovi, slivnici i slivničke rešetke. Trenutno su na terenu ekipe BH Telecoma i oni izvode radove na svojim intalacijama. Poslije toga, KJKP 'Vodovod i kanalizacija' treba da uradi nekoliko intervencija u ulici,“ kazali su u Službi.

Nakon radova KJKP 'Vodovod i kanaliacija' uslijedit će radovi na ravnanju i tamponiranju kolovozne konstrukcije i odvodnjavanju tj. postavljanju i nivelaciji novih šahtova, slivnika, te završnom asfaltiranju saobraćajnice i trotoara.

Ovo je prvi put da se ova ulica kompletno sanira, što će mnogo značiti za njene stanovnike, ali i sve druge koji je koriste. Radovi u ulici Očaktanum koštat će 199.000 KM.