Podijeljeni poklon paketi prehrambenih proizvoda za učenike koji ostvaruju pravo na besplatne užine

Predstavnici Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad danas su, u ime općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića., posjetili nekoliko porodica i u uručili prehrambene poklon pakete učenicima koji ostvaruju pravo na besplatnu užinu u toku školske godine. Općina Stari Grad redovno obezbjeđuje besplatne užine učenicima osnovnih škola sa područja Starog Grada, koji dolaze iz porodica slabijeg materijalnog stanja, a ukupno će ove pakete dobiti 128 učenika. Riječ je o učenicima svih šest osnovnih škola iz Starog Grada kao i Zavoda Mjedenica.

„Usljed pandemije korona virusa koja je obustavila normalan nastavni proces u školama još u martu, odlukom općinskog načelnika je našim učenicima koji primaju besplatnu užinu u toku školske godine pripremljen poklon paket sa hranom kao dodatni vid podrške i znak pažnje nakon jako teškog perioda koji su prošli“, kazali su nam u nadležnoj Službi. Iz Službe su i dodali da su spisak napravili u saradnji sa osnovnim školama, ali i sekretarima mjesnih zajednica u Starom Gradu, koji dodatno poznaju stanje na teretnu. Ukupno će biti podijeljeno 128 paketa, a donose se na kućna vrata učenika, te će se podjela nastaviti i naredne sedmice.  

Paket je danas dobila Lamija Gramačeni sa Širokače, učenica 4. razreda OŠ „Edhem Mulabdić: „Hvala vam mnogo na poklonu, drago mi je da nam je neko došao jer svoje drugove i drugarice iz razreda nisam vidjela jako dugo. Čudna mi je bila online nastava, morala sam se snimati, pa slati svojoj učiteljici“, kazala nam je Lamija. Na Mahmutovcu smo obišli braću Kerima i Rijada Lokvančića, učenike šestog i trećeg razreda OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, koji jako vole matematiku i računanje: „Teško nam je bilo bez normalne nastave i ovog novog učenja na daljinu, nadamo se da ćemo što prije početi učiti u školi i učionicama“, rekli su nam braća Kerim i Rijad.

Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, je lokalna zajednica koja kontinuirano podržava proces obrazovanja na razne načine i za to izdvaja značajna finansijska sredstva. Sredstva se daju za stipendije učenicima, rekonstrukciju školskih objekata i opremanje kabineta, finansiranje školskih takmičenja, edukacije, ruksake i pribor prvačićima i nagrade najuspješnijim učenicima, te razne druge aktivnosti za osnovce.