Počinje sanacija dvanaest ulica vrijedna više od 1,4 miliona konvertibilnih maraka

Image

Na osnovu Sporazuma o zajedničkoj sanaciji ulica između Općine Stari Grad Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, bit će sanirano dvanaest ulica u mjesnim zajednicama Bistrik, Vratnik, Kovači, Sumbuluša, Ferhadija, Medrese i Toka-Džeka. Za radove vrijedne više od 1,4 miliona konvertibilnih maraka Općina Stari Grad je izdvojila oko 430.000 KM, a Direkcija za puteve Kantona Sarajevo milion KM.

Iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine pojasnili su da je realizacija Sporazuma kojeg su potpisali načelnik Općine Stari Grad mr. Ibrahim Hadžibajrić i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač, počela ove sedmice. Općina Stari Grad je provela sve potrebne tenderske procedure i ove sedmice počeli su radovi u ulicama Berkuša mala (MZ Toka - Džeka) i Hasana Kaimije (MZ Medrese), a u narednim danima počet će i sanacija ulice Vareška (MZ Medrese).

Na Kovačima će se raditi sanacija ulica: Očaktanum, Miščina i Halilbašića. Ovi radovi koštat će oko 354.000 konvertibilnih maraka, a izvodit će ih konzorcij 'OXA' – 'DEMUS' iz Sarajeva.

Na području mjesnih zajednica Vratnik i Sumbuluša radit će se ulice: Bijela česma, Rogina (dio ulice) i Bakije sokak (dio ulice). Vrijednost radova je oko 444.000 konvertibilnih maraka, a izvodit će ih konzorcij 'ADO - TRANS' iz Visokog i 'DEMUS' iz Sarajeva.

U mjesnim zajednicama Bistrik i Toka - Džeka planirana je sanacija lokalnih puteva: Hrvatin, Balibegovica i Berkuša mala, a radovi će koštati oko 327.000 konvertibilnih radova. Izvodit će ih firma 'GRAKOP' iz Kiseljaka.

U Ferhadiji i MZ Medrese planirana je sanacija ulica: Petrakijina, Hasana Kaimije i Vareška. Vrijednost radova je oko 303.000 konvertibilnih maraka, a izvodit će ih firma 'ADO - TRANS' iz Visokog.

U prošloj godini u Starom Gradu sanirana je 31 ulica, među njima i Štrosmajerova, dio Ferhadije, Zmajevac, Kovači, Ploča, Osmana Nakaša, Hafiza Ibrahima Trebinjca, Paje, Goloderica i druge.