Nastavljena podjela novčanih pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva

Odlukom komandanta Općinskog štaba civilne zaštite, načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, danas je nastavljena podjela novčane pomoći najugoženijim stanovnicima ove općine. Sekretari mjesnih zajednica i ostali uposlenici Općine Stari Grad i danas su išli na kućne adrese i nosili pomoć tamo gdje je najpotrebnija, odnosno onima koji nemaju nikakvih primanja I na rubu su siromaštva. Kako su pojasnili iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, napravljeni su spiskovi na osnovu realne procjene stanja i potreba na terenu.

“Pomoć će dobiti oko 200 ljudi koji su teško ugroženi, socijalni slučajevi. Radi se o osobama koji nemaju apsolutno nikakva primanja i žive na rubu egzistencije. Naše mjesne zajednice poznaju stanje na terenu i stvarne potrebe i pri ovoj podjeli smo se tim vodili jer, naredbom načelnika i komandanta Štaba, pomoć prvo moraju dobiti najugroženiji, “ kazali su u nadležnoj službi. Istakli su da se ne radi o redovnoj podjeli jednokratnih pomoći za koje su građani ranije aplicirali Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, već o podjeli interventnih sredstava za najugroženije, a među kojima sigurno ima onih koji nikada nisu ni tražili pomoć.

Podsjetimo, Općinski štab civine zaštite je na prvoj sjednici održanoj 15.marta, donio odluku da će se novčanim sredstvima pomoći socijalno ugrožene kategorije stanovništva u Starom Gradu, kako bi im se omogućila kupovina hrane, lijekova i higijenskih potrepština. U subotu je izvršena podjela stanovnicima ove općine koji su korisnici javnih kuhinja, a među njima je bio i veliki broj onih koji su u kategoriji iznad 65 godina i ne smiju izlaziti iz kuća, a samim tim ni otići po obrok. Visina novčane pomoći koja se dijeli je 200 KM.

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad preuzela je obavezu da ovu pomoć osigura demobilisanim borcima koji su ranije ostvarili pravo na egzistencijalnu naknadu. Riječ je o osobama starosti od 57 godina pa nadalje koji nemaju apsolutno nikakvih primanja, osim socijalne egzistencijalne naknade. Visina te naknade ovisi o broju mjeseci provedenih u Armiji BiH i u prosjeku mjesečno primaju od 100-250 KM. Ovoj kategoriji uplata će se izvršiti putem žiro računa.

Mole se građani za strpljenje jer nadležna služba trenutno upoređuje spiskove sa onima koji su već dobili ovu vrstu pomoći - a po nekom drugom osnovu, kako ne bi došlo do duplanja. Važno je naglasiti da građani NE TREBAJU DOLAZITI u Općinu i predavati zahtjeve za ovu pomoć. Sve općinske službe ulažu maksimalne napore da se ova podjela izvrši na najbolji mogući način i da pomoć stigne tamo gdje je uistinu najpotrebnija.

Naglašavamo i da Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu vrši redovnu obradu svih korisnika koje ima pod svojom nadležnošću (RVI, šehidske porodice, porodilje itd) i da neće biti kašnjenja u redovnim mjesečnim isplatama.