U toku je uređenje Bistričkog potoka

Općina Stari Grad preko svoje Službe za civilnu zaštitu vrši uređenje Bistričkog potoka ugradnjom kamenog dna i ivičnog zida. Obaveza ove službe je redovni obilazak i održavanje korita potoka kako bi se u slučaju većih padavina spriječile eventualne poplave. Do poplava bi moglo doći ukoliko bi se u koritu Bistričkog potoka nagomilao otpad i došlo do začepljenja, te Civilna zaštita djeluje preventivno.

„Dio je ovo redovnih aktivnosti, s obzirom da od 2016. godine redovno, u fazama, vršimo radove na Bistričkom potoku. Prethodno je rađena izgradnja i regulacija korita potoka, pa čišćenje, popločavanje i zidanje kamenih zidova korita, a sve kako bi se spriječilo eventualno začepljenje uliva-kolektora Bistričkog potoka u Miljacku“, rekli su nadležnoj Službi, te dodali da se sada radi ukupno 40 metara dna i ivičnog zida, što je podijeljeno u četiri faze, po deset metara. Za izvođenje radova je zadužena općinska služba zaštite i spašavanja od rušenja – Klico trans, a cijena projekta je 24.000 KM.

Ova lokalna zajednica, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem ulaže ogromne napore o osiguranje normalnih uslova za svakodnevni život svojih građana, što podrazumijeva i održavanje riječnih korita i potoka. U prethodnim godinama Bistrički potok, kao jedna od ključnih lokacija čišćen je više puta, kao i brana na Miljacki, brana Komatin, brana na Mahmutovcu, a sve radi sprečavanja eventualnih poplava. Podsjećamo, 2017. godine urađeno je i čišćenje zidova korita rijeke Miljacke, na dijelu od Drvenije do brane Bentbaša, ukupne dužine 2.200 metara.

Služba za civilnu zaštitu koristi priliku da apeluje na građane da ne bacaju nikakav otpad u korita rijeka i potoka s obzirom da sa takvim neodgovornim ponašanjem može doći do začepljenja i poplava.