Potpisani ugovori za pokretanje start up biznisa mladih ljudi

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas četiri ugovora sa korisnicima sredstava za pokretanje startup biznisa, odnosno za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih.

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić ovo je jedan od programa finansiranja pokretanja biznisa za mlade nezaposlene osobe sa područja Starog Grada. „Općina Stari Grad ovu liniju provodi već petu godinu za redom. Do sada je samostalno i u saradnji s partnerima Općina finansirala pokretanje Start upa za 27 mladih sa područja Starog Grada, za šta je obezbijeđeno 310.000 KM“, istakao je Hadžibajrić. U proteklom periodu finansirani su različiti biznisi, a neki od njih su: automehaničar, 3D print, izrada videoigrica, autolakirer, fotograf, veterinarska apoteka. Općina Stari Grad je za 2020. godinu obezbijedila sredstva u iznosu od 45.000 KM za finansiranje Start upa za mlade nezaposlene osobe s područja Starog Grada, te ima namjeru ovaj program nastaviti u narednom periodu. „Moram naglasiti da smo ove godine izdvojili znatno veća sredstva za ovaj projekat ali da nažalost prijava nije bilo više od četiri. Nadamo se da će naredne godine biti puno više mladih osoba koji će biti zainteresovani za pokretanje svog vlastitog biznisa“, riječi su Hadžibajrića. Pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić pojasnila je da se na Javni poziv za finansiranje pokretanja Start upa za mlade nezaposlene osobe s mjestom prebivališta u Općini stari Grad prijavile samo četiri osobe i sve su zadovoljile kriterije za finansiranje pokretanja biznisa. Ove godine Općina Stari Grad će s 23.000 KM finansirati pokretanje četiri Start upa i to: Dženita Ćosić - Salon za masažu i kozmetičke uslige, Amar Lačević - Zaštitarska agencija, Haris Mutevelić – Umjetnička galerija i Aida Hasanović - Coffe shop.

Ugovor je danas potpisala i Dženita Ćosić, koja planira otvaranje kozmetičkog salona. „Moja poslovna ideja jeste otvaranje kozmetičkog salona, po struci sam fizioterapeut, te bih u svom salonu nudila i usluge masaže. Prethodno imam tri godine radnog iskustva rada u jednom SPA centru, što će biti jako korisno u budućem radu“, kazala je Dženita , te se zahvalila Općini i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na ukazanoj prilici za pokretanje vlastitog biznisa.

Jedinstvenu ideju ima i Haris Mutavelić. „Diplomirao sam na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer konzervacija i restauracija. Plan mi je otvoriti umjetničku galeriju koja bi nudila usluge uramljivanja, restauracije i prodaje slika. Želja mi je kasnije možda raditi i izložbe, aukcijske prodaje i slično. Već nosim dragocjeno iskustvo rada sa konzervacijama i restauracijama iz Italije, gdje sam proveo određeno vrijeme, a zatim odlučio to pokrenuti o svom gradu. Po mojim saznanjima trenutno nema na tržištu neko ko bi nudio ovu vrstu usluge, te stoga vjerujem u uspjeh“, riječi se Harisa. I on se zahvalio Općini Stari Grad na datoj prilici i značajnoj podršci za realizaciju njegove ideje.