Održana 36. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Na 36. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj danas, sa 19 glasova za, jednim protiv i pet suzdržanih, usvojeni su prijedlozi akata o razrješenju:

  1. Vršioca dužnosti pravobranioca Općine Stari Grad Sarajevo
  2. Zamjenika pravobranioca Općine Stari Grad Sarajevo Abidina Hafizovića
  3. Zamjenika pravobranioca Općine Stari Grad Sarajevo Rešada Jusupovića

Donošenje ove odluke predloženo je jer je v.d pravobranioca bez obrazloženja povukao Izvještaj o radu Pravobranilaštva Općine Stari Grad za period od 01.01-31.12.2019. godine, a koji je Vijeće trebalo razmatrati na današnjoj sjednici. U obrazloženju ovog prijedloga navedeno je da se, prema Odluci o pravobranilaštvu Općine Stari Grad Sarajevo pravobranilac i zamjenik pravobranioca smjenjuju od vršenja službe ako je utvrđeno da kroz duže vrijeme ne postižu zadovoljavajuće rezultate rada i neuredno i nekvalitetno obavljaju službu. Sekretar organa državne služba Općine Stari Grad dostavio je danas Općinskom vijeću materijal u kojem su potkrijepljene ove tvrdnje, te izneseni i drugi detalji zbog kojih je zatraženo razrješenje.

Do okončanja procedure izbora novog zamjenika pravobranioca, u slučaju eventualne potrebe, vršenje poslova pravobranilaštva povjerit će se Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo. Vijeće je usvojilo i prijedlog odluke kojim se daje ovlaštenje Pravobranilaštvu KS za zastupanje.

Pored tačaka koje se tiču izbora i imenovanja, te imovinsko-pravnih odnosa i oblasti poslovnih prostora, a koje su usvojene na dnašnjoj sjednici, izdvajamo i dvije inicijative koje su vijećnici jednoglasno prihvatili.

Prva inicijativa je za dodjelu stana Islamu Đugumu bivšem bosanskohercegovačkom atletičaru, specijalista za trčanje maratona i ultramaratona, državnom rekorderu Bosne i Hercegovine i olimpijskom reprezentativcu.

Druga inicijativa je za osiguranje rebalansom budžeta sredstava u iznosu od 20.000 KM za pomoć bračnim parovima u svrhu liječenja neplodnosti i vantjelesne oplodnje.

Također, danas je usvojen zaključak o izdvajanju sredstava do 20.000 KM za participaciju u aktivnostima rješavanja migrantske krize.