Podrška radu uspješnog Karate kluba „Baščaršija“ iz Starog Grada

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Karate kluba „Baščaršija“ Miralem Mandžuka potpisali su danas Ugovor o izdvajanju sredstava za podršku radu ovog sportskog kolektiva, kao i za popularizaciju karatea u Starom Gradu.

Današnjem potpisivanju su prisustvovali i najuspješniji članovi KK „Baščaršija“, kao i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević. Općina Stari Grad je poznata u Kantonu Sarajevo, ali i šire, kao institucija koja daje veliku podršku sportistima i sportskim kolektivima. „Fokus našeg djelovanja – kroz nadležnu Službu za obrazovanje, kulturu i sport, usmjeren je ka sportskim klubovima, pa tako i Karate klubu 'Baščaršija' s obzirom na brojnost njihovih članova, koji velikom većinom žive u Starom Gradu“, kazao je prisutnima načelnik Hadžibajrić i podsjetio da Općina Stari Grad podržava i razne druge klubove i sportiste sa područja općine. „Razlog ovakve posvećenosti je naše uvjerenje da jedino kroz sport i pravilno odrastanje naša djeca mogu postati pravi i čestiti ljudi“, poručio je općinski načelnik Hadžibajrić.

„U dvije godine postojanja Karate kluba „Baščaršija“ postignuti su odlični rezultati, koji ne bi bili mogući bez konstantne pomoći Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića“, naglasio je predsjednik i glavni trener ovog kluba Miralem Mandžuka. Klub su osnovali mladi treneri koji su nakon dugogodišnje takmičarske karijere odlučili da svoje znanje i iskustvo prenesu na mlađe generacije.

Od osnivanja do danas u KK „Baščaršija“ je upisano 250 članova, od kojih aktivno trenira više od 180, a najviše je članova uzrasta od četiri do 14 godina sa područja općine Stari Grad.  Klub svoje aktivnosti realizuje na dvije lokacije u Starom Gradu Sarajevo, a to su OŠ „Saburina“ i prostorije Mjesne zajednice Vratnik, koje im je Općina ustupila bez ikakve naknade.

KK „Baščaršija“ je samo u 2019. godini učestvovao na preko 30 takmičenja i osvojili su blizu 600 medalja. Članovi ovog kluba su učestvovali na najvećim svjetskim smotrama kao što su Svjetsko prvenstvo u Čileu, WKF Svjetska liga mladih u Umagu i Veneciji. U toku je i procedura upisa novih članova, a sve informacije su dostupne na zvaničnom Facebook profilu ovog uspješnog sportskog kolektiva iz Starog Grada.

Općinski načelnik je iz budžeta izdvojio 4.000 KM za podršku ovom klubu, a za realizaciju ove saradnje je bila zadužena općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport.