Saburina kuća opremljena tradicionalnim ćilimima i serdžadama

Saburina kuća, nacionalni spomenik sagrađen u 18 vijeku, kojeg je Općina Stari Grad spasila od propadanja, prethodnih dana opremljen je tradicionalnim ćilimima, serdžadama i ponjavama. Riječ je o petoj fazi restauracije ovog objekta koji su realizovali Općina Stari Grad i Federalno ministarstvo kulture i sporta koje je, na osnovu uspješno pripremljenog projekta Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, osiguralo iznos od 9.500 KM. Tokom prošle godine je, u sklopu ove faze radova, izvršeno i hortikulturno uređenje, te uređena avlija i bašča oko kuće.

Ranije je u ovom objektu postavljen rezbareni namještaj, odnosno deset ručno izrađenih peškun stolova i 19 ručno izrađenih peškun stolica. Ova faza uređenja enterijera koštala je oko 13.500 KM i također je finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta na osnovu projekta pomenute službe.

Podsjećamo, u julu, 2014. godine Saburina kuća, tačnije njen muški dio sa dvorištem, koji je sagrađen oko 1750. godine, nakon više od 260 godina ponovo je otvorio svoja vrata gostima. Zahvaljujući Općini Stari Grad, koja je finansirala projekat sanacije i restauracije, vraćena je u funkciju Kuća koja je jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu.

Kuća je bila u vrlo zapuštenom stanju i njena sanacija je počela 2013. godine, a svečano je otvorena 31.jula, 2014. godine.
“Kompletan enterijer je ostao originalan, a korištene su posebne metode da bi se sačuvao originalni izgled i blago arhitekture. Da bi se došlo do izvornog izgleda plafona i zidova na spratu primijenjene su specijalne metode čišćenja boje,” kazao je prilikom otvaranja Saburine kuće, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. On je tada najavio da će se radovi na uređenju i opremanju objekta, kao i avlije nastaviti u narednim godinama, što je i učinjeno.

Prethodnih godina je za radove sanacije i rekonstrukcije vanjskog i unutrašnjeg izgleda kuće, te samog opremanja, Općina Stari Grad izdvojila više od 240.000 KM.

Saburina kuća danas služi za prijeme različitih delegacija, pobratimskih općina, diplomatskog kora, a moguće je izvršiti i najam objekta za potrebe snimanja, fotografisanja, vjenčanja.