Nastavljena podrška Roditeljskoj kući

Muzej “Alija Izetbegović” i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” održali su prigodnu svečanost povodom završetka donatorske izložbe “Moj bijeg u slobodu” koju je organizovao ovaj Muzej, a na kojoj je prikupljeno 33.800 KM. Općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću dodijeljena je zahvalnica za kupovinu likovnog djela sa donatorske izložbe “Moj bijeg u slobodu” čiji prihod će biti doniran Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Donatorska izložba otvorena je u decembru prošle godine s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku knjiga za biblioteku u Roditeljskoj kući. Na izložbi su bile izložene slike učesnika Međunarodne likovne kolonije koja se održava u Počitelju, simbolično nazvane „Moj bijeg u slobodu“ po istoimenom književnom djelu prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Odabrana djela, nastala na toj umjetničkoj koloniji, iz fundusa su Muzeja "Alija Izetbegović".

Prilikom otvaranja izložbe istaknuto je da je oboljeloj djeci knjiga možda najbolji način za poticaj kreativnosti i mašte u nastojanju i brizi da im se što više olakša put ka izlječenju.

Općina Stari Grad pomaže rad Roditeljske kuće od njenog početka, te je u vidu grantova do sada izdvojeno 40.000 KM za podršku.

"Učestvovali smo dijelom i u izgradnji, te u opremanju prilikom otvaranja kuće 2016. godine, kada smo za sobe u kojima borave djeca osigurali LED televizore. Godišnje dajemo grant od 10.000 KM i to su sredstva koja planiramo kroz budžet Općine Stari Grad", izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić prilikom prošlogodišnjeg potpisivanja granta.

Kupovinom jedne od slika na donatorskoj izložbi, nastavljena je podrška ovom udruženju koje je osnovano 2003. godine i od inicijalne ideje neformalne grupe roditelja i prijatelja djece oboljele od raka, izraslo u respektabilnu organizaciju koja broji preko 400 članova i koja je postala sinonim za borbu protiv raka kod djece u BiH.

Djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama pružaju smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku; organizuju godišnje rehabilitacione kampove i pomažu s nabavkom lijekova, medicinske opreme i tretmanima u inostranstvu. Udruženje je 2016. godine otvorilo Roditeljsku kuću, dom za smještaj oboljele djece i njihovih porodica.