Usvojen Program rada Općinskog vijeća za 2020. godinu

Održana je 34. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo koje je danas utvrdilo i usvojilo i svoj Program rada za 2020. godinu koji se temelji na opredjeljenjima iz Programa rada Općinskog načelnika za narednu godinu. Obuhvaćene su teme o aktuelnim životnim pitanjima građana, pitanja iz stambene oblasti, prostornog planiranja, obrazovanja, kulture... Planirano je 12 redovnih, tematske, te svečana sjednica povodom Dana Općine.

Od važnijih tačaka koje su se danas našle na dnevnom redu izdvajamo usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama budžeta Općine Stari Grad za 2019. godinu, te izmjenu Pravilnika o dodjeli sredstava za Start up biznis. Osnovna izmjena u odnosu na raniji pravilnik za Start up biznise odnosi se na dužinu trajanja javnog poziva. Zainteresovani su do sada imali rok od 60 dana za podnošenje prijava, koji je izmjenama pravilnika skraćen na 21 dan.

Inače, Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, i ove godine raspisala Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih, a prijaviti se mogu mladi, nezaposleni ljudi iz Starog Grada, starosne dobi do 35 godina. Poziv je otvoren do 07. januara, 2020. godine. Ovo je četvrti put kako Općina Stari Grad raspisuje javne pozive za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova, a dosad je za te namjene izdvojeno 110.000 KM.

Vijećnici danas nisu prihvatili Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama i drugim pravima općinskih vijećnika i članova radnih tijela Općinskog vijeća Sarajevo, dok je usvojen prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće, dodataka na plaću i naknada nosilaca funkcija, državnih službenika i namještenika Općine Stari Grad Sarajevo.