Počinje zamjena stolarije na zgradi Muzičke akademije

Prva faza zamjene prozora na istočnoj fasadi objekta u ulici Josipa Štadlera broj 1 počinje u ponedjeljak, najavili su u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

„Do kraja godine bit će završena prva faza zamjene otvora, odnosno prozora na fasadi ovog objekta. S obzirom da je riječ o nacionalnom spomeniku i posebnim uslovima i načinu restauracije objekta, prozori se posebno naručuju. Dok traje prva faza zamjene otvora, paralelno će se izrađivati stolarija za ostatak objekta“, pojasnili su u Službi.

Podsjetili su da je završeno utopljavanje kompletne fasade objekta, kao i sanacija i utopljavanje tavana.

Projekat je vrijedan oko 650.000 KM

Ukupna cijena obje faze ovog vrlo značajnog projekta koji će sačuvati ovaj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, smanjiti zagađenje, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 650.000 KM. Za prvu fazu radova Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojili su oko 140.000 KM.

Druga faza radova košta oko 550.000 KM i finansira ih Ambasada Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“. Ovaj projekat ima za cilj da doprinese uspostavljanju održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se smanjile emisije štetnih gasova, poboljšala energetska efikasnost javnih objekata i reinvestirale ostvarene finansijske uštede.