Privodi se kraju izgradnja Parka mira na Darivi

Pri kraju su radovi na izgradnji Parka mira na Darivi, a u to su se jučer uvjerili i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i ambasadorica Kraljevine Švedske Johanna Strömquist koji su posjetili ovo gradilište nakon sadnje lipa u Aleji ambasadora. Naime, izgradnju parka finansira upravo Ambasada Švedske u BiH, a vrijednost projekta je 150.000 KM.

Park će se prostirati na površini od 1200 m2, a sastojat će se iz tri dijela. Uz uobičajeni moblijar, imat će i sprave prilagođene djeci sa invaliditetom. Završetak gradnje planiran je do polovine sljedećeg mjeseca.

Prema onome što se moglo vidjeti na terenu, trenutno se završava postavljanje kocki na prilaznim stazama, te radi hortikulturno uređenje, sadnja trave i cvijeća. Uporedo s tim na igralištu se postavlja rasvjeta i priprema podloga na koju će se postaviti nove sprave. Podsjećamo, igralište će imati i sprave za djecu sa posebnim potrebama. Također, imat će fitnes sprave za ''hodanje u zraku'' za dvije osobe, fitness spravu bicikl i drugo. Ove sprave nabavljaju se iz inostranstva i uskoro bi trebale biti dopremljene.

Park mira je zajednički projekat Općine Stari Grad, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, za čiju realizaciju je zadužena općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica. Cijeli park bit će izgrađen u skladu sa ambijentom u kojem se nalazi, a ponudit će građanima jedinstvenu oazu za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre.