UABNOR održao svečanu akademiju: Moramo čuvati temelje državnosti i državu

U velikoj sali Općine Stari Grad sinoć je održana svečana akademija povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH i 76. godišnjice ZAVNOBiH-a, u organizaciji UABNOR-a Stari Grad.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je iskazao veliko zadovoljstvo što prisustvuje još jednoj svečanosti povodom obilježavanja Dana državnosti. „I mi smo organizovali svečanost povodom Dana državnosti i vrlo je značajno da se svake godine obilježava ovaj dan kako ne bi zaboravili našu historiju jer mi smo dobili temelje državnosti i državu Bosnu i Hercegovinu zato ne smijemo dozvoliti da to padne u zaborav. Drago mi je da večeras vidim dosta djece, jer na vama djeco sve ostaje“, riječi su Hadžibajrića. Dodao je kako je najvažnije da svi građani Bosne i Hercegovine, a posebno mladi naraštaji čuvaju vrijednosti svoje zemlje.

Bosna i Hercegovina je 25. novembra 1943. na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu ponovo rođena, te su joj tada udareni temelji, smatra predsjednik Sarajevskog kantonalnog odbora SABNOR-a Ibrahim Čomić, čiji je otac bio vijećnik na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a. S ponosom je naglasio svoju nacionalnu i etničku opredijeljenost, te kazao da je 25. novembar neosporno jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj, a posebno u modernoj historiji naše zemlje.

Enisa Čomić, predsjednica Skupštine UABNOR-a Stari Grad Sarajevo, izjavila je kako je veoma važno da se različitim svečanostima i programima obilježava Dan državnosti BiH u cijeloj zemlji. "Da se ne bi zaboravilo, mi nosioci ove baštine trebamo čuvati sjećanje na državu, posebno mladi naraštaji jer na mladima svijet ostaje. Uvijek je mladost bila avangarda svakog društva i države, i to je naša zadaća jer mi smo u svojoj državi i ne damo nikom drugom da nam upravlja našom zemljom", kazala je Čomić.

Svake godine pa i ove, na svečanosti se dodjeljuju nagrade za najbolje literarne radove, tako da je ovogodišnja titula najboljeg literarnog rada otišla u Osnovnu školu „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, učenici Elhani Mašić i njenom radu pod nazivom: 'Moja draga Bosna'.

Događaj je bio obagaćen izvedbama hora KUD „Baščaršija“, hora „Ruže“, hora područne škole OŠ „Edhem Mulabdić“ sa Širokače, dramskim sadržajima učenika Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, recitalom učenika OŠ „Hamdija Kreševljaković“ i OŠ Mula Mustafa Bašeskija.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Udruženja UABNOR Stari Grad Sarajevo Marija Ablaković, pomoćnica načelnika za boračko invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Safija Šehović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Sakib Avdibegović, sef tehničke službe Općine Dževad Mandžuka, te brojni građani.