Pripreme za asfaltiranje ulice Ispod Budakovića

Nakon rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od 475 metara u ulici Ispod Budakovića, trenutno se radi priprema za asfaltiranje ulice u dužini od 570 metara, na što su stanovnici ove ulice čekali određeni vremenski period.

Naime, ovaj projekat trebao je biti završen ranije, ali zbog neprofesionalnog i neodgovornog odnosa ranije izabranog izvođača radova, sa istim je raskinut ugovor i provedena procedura izbora novog izvođača.

„Tokom izvođenja radova u ulici Ispod Budakovića raniji izvođač nije raspolagao dovoljnim brojem uposlenika i potrebne mehanizacije i radove nije mogao završiti u ugovorenom roku. Uputili smo mu opomenu pred raskid ugovora, ali je situacije i dalje ostala ista. Kada su se stekli uslovi za jednostrani raskid ugovora, Općina Stari Grad je to i učinila“, pojašnjavaju iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove. Pokrenuta je nova procedura i izabran drugi izvođač radova koji je na terenu od prošle sedmice.

Radovi u ovoj ulici počeli su u petak. S obzirom da se na jednom dijelu ulice nalazi kaldrmisano stepenište, sada se radi njegova rekonstrukcija, a uporedo se i gradi manji potporni zid koji je neophodan da bi se radovi izveli na pravilan način. Na drugom dijelu radi se ravnanje, valjanje i tamponiranje, kao priprema za asfaltiranje ulice.

Pored navedenog, projekat obuhvata i čišćenje slivnika i međuslivničkih veza, te podizanje i nivelisanje postojećih šahtova. Projekat sanacije ove ulice Općina finansira sa 146.250 KM, dok je projekat postavljanja nove kanalizacije na ovoj dionici koštao je više od 160.000 KM.

 

Nova separatna kanalizaciona mreža i u kraku ulice Ispod Budakovića

Pored ovih radova u ovoj ulici u završnoj fazi je i rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u kraku ulice koji se nalazi između centralnog dijela ulice Ispod Budakovića i ulice Vrbanjuša. Navedeni radovi podrazumijevali su rekonstrukciju separatne kanalizacije na dužini od oko 140 metara, a koštali su 215.000 KM. I ovaj dio će se sanirati nakon testiranja i ispitivanja mreže.