Hadžibajrić: Svi građani Kantona Sarajevo moraju imati dobre komunalne usluge

Vlada Kantona Sarajevo i njemačka Fondacija „Friedrich Ebert“ su danas organizovali Progresivni forum koji je okupio veliki broj učesnika iz vladinog i nevladinog sektora, te ponudio nekoliko vrlo zanimljivih i aktulenih panela, a na jednom od njih je govorio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Centralna tema su bili izazovi u reformskim procesima u Kantonu Sarajevo, a o njoj su govorili predstavnici NVO sektora koji djeluju u različitim oblastima, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo, javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo, kao i predstavnici ostalih nivoa vlasti. Organizatori su na ovaj način željeli omogućiti aktivno sudjelovanje učesnika u raspravama o nedavnim i nadolazećim reformskim procesima u Kantonu Sarajevo. Na programu je bilo ukupno devet panela, a pokrili su širok obim tema poput javnog prevoza, izgradnja infrastrukture, borba protiv korupcije, razvoj turizma, reforme u zdravstvu i mnoge druge.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je uzeo učešće u panelu pod nazivom „Komunalna privreda i saradnja sa lokalnim zajednicama u Kantonu Sarajevo“. Pored načelnika Hadžibajrića, na panelu su govorili i Srđan Mandić, ministar komunalne privrede u Vladi KS, Edin Abdurahmanović, direktor KJKP „Park“ i Samir Suljević, zastupnik u Skupštini KS. Ministar Mandić je pobrojao nekoliko značajnih komunalnih projekata započetih u posljednje vrijeme, a posebno veliku akciju čišćenja grada Sarajeva u koju se uključio veliki broj građana i naravno komunalnih preduzeća. Govoreći o komunalnim preduzećima kazao je da se većina njih nalaze u velikoj krizi funkcionisanja, te da su potrebna složena strukturiranja u cilju poboljšanja trenutne situacije.

Općinski načenik Ibrahim Hadžibajrić na čelu je ove lokalne samouprave od 2008. godine, te je sarađivao sa raznim sastavima kantonalnih vlada: „Ne mogu nikako dati dobru ocjenu saradnje Općine Stari Grad i Vlade Kantona Sarajevo u velikoj većini vremena kako sam na ovoj funkciji. Dovoljno je samo kazati brojke da je do 2018. godine Općina Stari Grad realizovala investicija ukupne vrijednosti 89,1 milion KM, podrška Kantona Sarajevo tom iznosu je bila 5,4 miliona KM“, kazao je Hadžibajrić. Ocijenio je da je saradnja sa trenutnom Vladom Kantona Sarajeva dobra, iako, poučen prethodnim iskustvima, nije očekivao da će dobijati veliku finansijsku podršku u važnim infrastrukturnim projektima za građane, te stoga nije zahtijevao veća finansijska sredstva. „Izuzetno mi je drago da se trenutna kantonalna sredstva raspoređuju bez obraćanja pažnje o pripadnosti određenoj političkoj opciji, što me jako raduje. Zaista sam mišljenja da svaki građanin Kantona Sarajevo, bez obzira na nacionalnu pripadnost i političko opredjeljenje, zaslužuje visokokvalitetnu komunalnu uslugu i infrastrukturu“, bile su riječi načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. Na panelu je prisustvovala i Alma Destanović, sekretar organa državne službe.

Uslijedila su pitanja i sugestija brojnih prisutnih građana, ali i predstavnika komunalnih preduzeća i općinskih vlasti.