Počele radionice i pripreme za Ligu robotike osnovaca Starog Grada

Povodom Evropske sedmice robotike, ali i novog projekta Općine Stari Grad koji će uvesti osnovce u ovu zanimljivu nauku, počele su radionice robotike za osnovne škole iz ove općine.

Naime, Američki kutak Sarajevo, u saradnji sa Općinom Stari Grad organizuje niz radionica i predavanja koja će biti svojevrsna priprema i trening osnovnim školama iz Starog Grada za Ligu robotike, koja će početi idućeg mjeseca. Jučer su na pripremama bili osnovci iz osnovnih škola „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković i „Edhem Mulabdić", a danas je termin rezervisan za osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ i „Saburina“. Do kraja iduće sedmice na radionicama će učestvovati i ostale škole iz Starog Grada, kao i učenici iz Zavoda Mjedenica. Općina Stari Grad je prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja će svoje osnovce motivirati za bolje učenje i rad na ovaj način – pokretanjem lige iz robotike.

Uvod u premijernu sezonu Lige robotike za starogradske osnovce bio je još 2017. godine kada su učenici OŠ „Vrhbosna“ ostvarili značajne rezultate na svjetskom takmičenju iz ove nauke u kineskom Šangaju, a njihov odlazak je podržala Općina Stari Grad. Liga u robotici se pokreće sa Udruženjem Spark iz Mostara. U posjeti ovom udruženju u Mostaru su već boravili budući takmičari, a tamo im je prezentovano grafičko programiranje u mBlocku, prvo pokretanje robotića, povezivanje robota s računarom, RGB diode, tipkala, senzori za praćenje linije, te IR komunikacija koji će im pomoći u daljem radu kao i kreiranju vlastitih programskih blokova. Prethodno je Općina obezbijedila svu neophodnu opremu.