Počela gradnja dječijeg igrališta kod vrtića „Bajka“

Na Vrbanjuši, kod vrtića „Bajka“, počela je izgradnja dječijeg igrališta. Ovaj projekat je rezultat višegodišnje saradnje Općine Stari Grad sa pobratimskom Općinom Selçuklu iz turskog grada Konya.

Projektom je planirano da se na igralištu, na površini od 100 metara kvadratnih, postavi podloga, metalna kula s toboganom, njihalica, vrtuljak i klackalice. Projekat košta oko 20.000 KM. Općina Selçuklu ga finansira sa 15.000 KM, a Općina Stari Grad sa 5.000 KM. Završeno je ravnanje, tamponiranje i nabijanja terena do nosivosti predviđene projektom. Sada se vrše pripreme za postavljanje tzv anti-stresne podloge na koju će se stavljati mobilijar.

Podsjećamo prije nekoliko mejseci, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Ahmet Pekyatırmacı, načelnik Općine Selçuklu, potpisali su Protokol o izgradnji dječjeg igrališta kod vrtića „Bajka“. „Nakon potpisivanja ovog sporazuma raspisan je tender i na kraju odabran izvođač ovih radova“, kazali su u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, koja je prethodno pripremila projekat izgradnje dječijeg igrališta, te predložila saradnju ovoj pobratimskoj općini iz Republike Turske.

Zahvaljujući odličnoj saradnji načelnika Ibrahima Hadžibajrića i njegove administracije sa pobratimskim općinama i stranim organizacijama, u proteklom periodu najmlađi građani Starog Grada su dobili sedam novih igrališta i dva sportska terena, ukupne vrijednosti oko 400.000 KM.

Općina Stari Grad i Općina Selçuklu bratimile su se 2011. godine, a već sljedeće godine svečano je otvoren Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima čiju gradnju je u potpunosti finansirala Općina Selçuklu iznosom od oko 1,25 miliona KM.