U Babića bašči počeo projekat „Živimo zdravo-starimo aktivno“ za osobe treće životne dobi

Građani mjesnih zajednica Babića bašča i Logavina od danas se mogu uključiti u projekat „Živimo zdravo-starimo aktivno i inkluzija osoba treće životne dobi“ koji u ovim mjesnim zajednicama realizuje Udruženje Generacija. U narednih devet mjeseci osobe treće životne dobi, na sedmičnom i mjesečnom nivou, imat će zdravstvene programe, terapijsko vježbanje, radionice i savjetovališta, a sve aktivnosti za njih će biti besplatne. Volonteri Udruženja Generacija od danas počinju obilaziti i anketirati osobe treće životne dobi u ovim mjesnim zajednicama kako bi ih upoznali sa programom i uveli u programske aktivnosti.

Općina Stari Grad u svim projektima koji se realizuju kroz program ReLOaD učestvuje iznosom od 30%, a u ovoj godini bit će ukupno šest projekata i svi su namijenjeni građanima Starog Grada. Ovaj projekat drugačiji je po tome što tretira osobe treće životne dobi, a briga o toj kategoriji stanovništva u ovoj općini je kontinuirana.

„Prije nekoliko godina pokrenuli smo Centar za promociju i unapređenje zdravlja koji je otvoren za sve građane Kantona Sarajevo. Sada počinju programi u mjesnim zajednicama Babića bašča i Logavina, a pritom završavamo i rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad. Na svim ovim lokacijama građanima pružamo pomoć,“ izjavio je danas načelnik Ibrahim Hadžibajrić na predstavljanju projekta u MZ Babića bašča. „Ja ne volim govoriti osobe treće životne dobi jer su to ljudi koji su pošteno i časno završili svoj radni vijek i sada je naša obaveza da se brinemo o njima, što i činimo. Želim naglasiti da će svi ovi programi u narednih devet mjeseci: vježbe, radionice, usluge za građane biti potpuno besplatni,“kazao je Hadžibajrić.

Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja Generacija i danas je zahvalio Općini Stari Grad i općinskom načelniku na otvaranju prvog Centra za promociju i unapređenje zdravlja za sve osobe treće životne dobi u Kantonu Sarajevo. Taj centar je prethodio projektima koji se rade u mjesnim zajednicama.

„Na početku smo jednog ozbiljnog projekta koji ima za cilj unapređenje zdravlja i uloge osoba treće životne dobi. Također, cilj je građanima u Babića bašči i Logavinoj biti što bliži u smislu zdravstvenog servisa, unapređenja zdravlja i socijalne inkluzije osoba treće životne dobi. U određenim terminima u ovim mjesnim zajednicama provodit ćemo zdravstvene programe kao što je terapijsko vježbanje, medicinsko savjetovalište uz mjerenje holesterola, triglicerida, šećera u krvi i davanje zdravstvenih uputa kako očuvati zdravlje, dobiti određene zdravstvene preglede, radionice iz oblasti okupacione terapije itd,” kazao je Selmanović. Najavio je da već danas volonterke Lejla Mudželet, Dijana Simić-Burzić i Mirsada Šačić počinju anketiranje osoba treće životne dobi u Babića bašči.

Udruženje Generacija je prije dvije godine u ovoj mjesnoj zajednici već provodilo projekat “Prevencijom do zdravlja” koji je naišao na dobar odziv građana. Među onima koji su bili dio projekta je i Mensur Herenda koji je i danas bio u prostorijama MZ Babića bašča. “Drago mi je zbog ovog projekta i sigurno ću se uključiti. I prošli put sam dolazio redovno na vježbe i bio zadovoljan, tako da sam se prijavio i za ovaj projekat,” kazao je Herenda.

Inače, ove godine kroz program ReLOaD realizovat će se šest projekata, a finansijsko učešće Općine Stari Grad je cca 60.000 KM. Projekti su:

  1. Fondacija lokalne demokratije ‘Prevencija nasilja u porodici - mobilni servisi psihološke i pravne podrške’
  2. Udruženje za psihoanalizu, promociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti MOMENTUM ‘Moja škola je sigurno mjesto - stop nasilju u školama’
  3. Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija" ‘Socijalna inkluzija osoba treće životne dobi - živimo zdravo - starimo aktivno’
  4. Plivački klub "Spid" ‘Inkluzivna škola sporta’
  5. Udruženje Muzička radionica "Note" ‘Note za djecu’
  6. Udruženje "Društvo pčelara Kantona Sarajevo" ‘Matica života’