Nastavlja se podrška mladim, nezaposlenim ljudima - raspisan javni poziv za nove start up-e

Image

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, raspisala Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih, a prijaviti se mogu mladi, nezaposleni ljudi iz Starog Grada, starosne dobi do 35 godina.

Na osnovu Javnog poziva bit će odabrani najbolji poslovni planovi mladih i novčano nagrađeni. Novčana nagrada namijenjena je sufinansiranju troškova pokretanja biznisa kroz: finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, naknade za doprinose i ostalih troškova. Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi od 5.000 KM do 8.000 KM.

Osnovni cilj Javnog poziva je poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja općine Stari Grad Sarajevo kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Poslovne ideje mogu ponuditi osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, imaju prebivalište na području općine Stari Grad, pripadaju kategoriji mladih starosti do 35 godina, a u slučaju odobravanju poslovne ideje bit će dužni registrovati i razvijati vlastiti biznis na području općine Stari Grad.

 

Kriteriji za izbor poslovnih planova su održivost poslovne ideje, inovativnost, kvalitet poslovnog plana, mogućnost dodatnog zapošljavanja itd. Javni poziv je otvoren do 07.januara, 2020. godine.

Ovo je četvrti put kako Općina Stari Grad raspisuje javne pozive za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova, a dosad ej za te namjene izdvojeno 110.000 KM.

U 2019. godini, zahvaljujući Općini Stari Grad i Institutu za razvoj mladih KULT, sedam mladih osoba iz Starog Grada dobilo je finansijska sredstva za pokretanje Start up biznisa, odnosno za poticaj poslovanju i samozapošljavanju (studio za razvoj video igara, fotograf, automehaničar, 3D print, frizer, veterinarska apoteka i frizerski salon).

Javni poziv pročitajte ovdje.

Obrazac poslovnog plana za prijavu preuzmite ovdje.