Veliko interesovanje djevojčica iz Starog Grada za fudbal

Zahvaljujući odličnoj saradnji Općine Stari Grad i SFK 2000 Sarajevo, početkom ovog mjeseca pokrenuti su besplatni treninzi fudbala za djevojčice u svim starogradskim osnovnim školama, a interesovanje je veliko.

Cilj Općine i SFK 2000 Sarajevo je na proljeće oformiti Fudbalsku ligu Starog Grada za djevojčice jer ovakvo ligaško takmičenje postoji za dječake osnovce još od školske 2014/2015. godine i smatra se jednim od najpopularnijih takmičenja u Starom Gradu. Iz SFK 2000 Sarajevo su izrazile veliku zahvalnost Općini Stari Grad i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću što su odlučili podržati ovaj jedinstveni projekat u cijeloj zemlji, koji nastoji učenice približiti i upoznati sa najpopularnijim sportom na svijetu. „Sva naša predviđanja su se ostvarila, a to je da u Starom Gradu postoji veliki broj djevojčica koje se zaista žele baviti fudbalom, što dosada nisu imale priliku. Sa oduševljenjem se se pridružile našim treninzima i to u velikom broju“, rekla nam je Anela Potura, potpredsjednica Upravnog odbora SFK 2000 Sarajevo. Treninzi se održavaju jednom sedmično u svakoj od šest osnovnih škola u Starom Gradu. Iz SFK 2000 Sarajevo pohvalno govore o vrlo dobroj saradnji sa rukovodstvima osnovnih škola, profesorima sporta, te ističu odličnu infrastrukturu koju imaju škole za bavljenje sportom. Moderne školske sportske sale i igrališta su isključivo zasluga Općine Stari Grad, njenog višegodišnjeg i nesebičnog ulaganja u sport i svoje mlade.

„S djevojčicama uzrasta od 5. do 9. razreda rade edukovane trenerice SFK 2000 Sarajevo, reprezentativke BiH, koje ujedno nastupaju za naš klub. Već imamo dovoljno igračica da svaka škola ima kvalitetnu ekipu za ligaško takmičenje“, potvrdila nam je Potura, potpredsjednica Upravnog odbora ovog uspješnog ženskog sportskog kolektiva iz Sarajeva. Već idućeg mjeseca u planu je organizovanje turnira u kojem će učešće uzeti novoformirane ženske fudbalske ekipe osnovnih škola iz Starog Grada. Općina Stari Grad će obezbijediti i svu potrebnu opremu, a premijerna sezona Fudbalske lige Starog Grada za djevojčice treba početi na proljeće.