Nova kaldrma u Nadmlinima – projekat vrijedan preko 100.000 KM

U ulici Nadmlini, na Kovačima počela je sanacija kaldrme u dužini od 110 metara, čime će biti osigurani mnogo bolji uslovi u ovom naselju. Iako se kaldrme u današnje vrijeme često uklanjaju jer su nepraktične i skupe za održavanje u odnosu na asfalt, Općina Stari Grad nastoji očuvati tradiciju i ambijentalnu vrijednost svojih ulica i mahala. Sanacijom brojnih kaldrma u Starom Gradu, Općina nastoji oplemeniti izgled svojih ulica i vratiti im nekadašnji duh.

Od početka ove godine u Starom Gradu urađene su četiri kaldrme u nekoliko naselja, a uloženo je preko 140.000 KM, dok će radovi u Nadmlinima koštati oko 113.000 konvertibilnih maraka.

U ulici Nadmlini trenutno se radi skidanje slojeva stare kaldrme nakon čega će uslijediti polaganje priključaka olučnih vertikala na novoizgrađeni cjevovod, tamponiranje, ugradnja novog kamena i kamenih ivičnjaka uz objekte, nivelisanje postojećih šahtova za vodu i kanalizaciju i drugo. Radove izvodi sarajevska firma Klico trans gradnja, a rok za izvođenje radova je 60 dana.

Podsjećamo, u ulici Nadmlini, gdje je donedavno stajalo zapušteno i neuređeno zemljište, zahvaljujući naporima Općine Stari Grad i nadležne Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, u julu ove godine je izgrađeno savremeno kašarkaško igralište dimenzija 14,5x13,5 metara. Stanovnici ovog dijela grada, kako mlađi, tako i oni nešto stariji ljubitelji košarke, sada mogu rekreativno uživati u ovom sportu. Sanacijom kaldrme uz igralište cijeli prostor dobit će potpuno novi izgled i pružati kvalitetnije uslove za svakodnevni život.

U 2019. godini naselja Toka-Džeka, Hrid, Širokača i Jarčedoli dobila su nove kaldrme. Kaldrme su sanirane u ulicama Kurtin sokak, Iza gaja kod broja 29, Brdo džamija i Trčivode gornje kod broja 8. Radovi su koštali preko 140.000 konvertibilnih maraka.