Rekonstrukcija krova i sistema grijanja u Vrtiću „Biseri“

Počeli su građevinski i mašinski radovi na 'utopljavanju' vrtića Biseri, na Kovačima. U sklopu građevinskih radova radit će se rekonstrukcija ravnog krova, a mašinski radovi podrazumijevaju ugradnju radijatorskih ventila sa termostatskom glavom i ugradnju visokoefikasne ventilacije sa rekuperacijom toplote.

Utopljavanje objekta dio je programa „Zeleni ekonomski razvoj“ koji je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Vrijednost radova na Vrtiću Biseri iznosi oko 113.000 konvertibilnih maraka, finansira ih Vlada Švedske, posredstvom Ambasade Švedske u BiH, a implementira UNDP u BiH. Finansijsku podršku projektu dala je Općina Stari Grad Sarajevo, te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Općina Stari Grad u ovaj je program uključena putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Inače, kroz program „Zeleni ekonomski razvoj“ u Starom Gradu realizuju se tri projekta: zgrada Muzičke akademije, OŠ“Mula Mustafa Bašeskija i vrtić Biseri. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 1,2 miliona konvertibilnih maraka, od čega je Općina Stari Grad osigurala 200.000 KM, a ostatak sredstava Vlada Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Podsjećamo, Općina Stari Grad i ranije je investirala u ovaj objekat. Godine 2012. na objektu je postavljena nova fasada i stolarija, a projekat je koštao je 80.000 KM. Općina Stari Grad finansirala je radove sa 30.000 KM, a Ministarstvo prostornog uređenja FBiH sa 50.000 KM. Prosječno, ovaj vrtić pohađa između 80-100 djece.