U toku hortikulturno uređenje avlije Saburine kuće

Nacionalni spomenik sagrađen u 18. stoljeću, Saburina kuća, uskoro će imati još ljepšu avliju i bašču gdje se trenutno radi hortikulturno uređenje. Ovo je, naime, peta faza projekta restauracije i sanacije Saburine kuće. Prethodnih godina su izvršeni značajni radovi na sanaciji i rekonstrukciji vanjskog i unutrašnjeg izgleda kuće, te samog opremanja, za šta je Općina Stari Grad izdvojila preko 240.000 KM.

Peta faza radova se finansira sredstvima koja su osigurana posredstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, na osnovu uspješno pripremljenog projekta Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad. „Uz hortikulturno uređenje oko 200m2 avlije i bašče, peta faza projekta obuhvata i opremanje eneterijera objekta tradicionalnim bosanskim ćilimima, stazama i serdžadama“, kazali su u nadležnoj Službi, te dodali da je ukupna investicija vrijedna oko 9.500 KM.

Dosad je izvršeno čišćenje terena od šuta i otpada neorganskog porijekla, kao i vađenje starih panjeva. U narednih nekoliko dana će se izvršiti sadnja biljnog materijala, jesenja rezidba postojećeg voća u cilju formiranja krošnje i podmlađivanja stabala, te zasnivanje travnjaka.

Izvođač radova je firma „NinEco“ iz Sarajeva.