Delegacija turske Općine Mamak posjetila Općinu Stari Grad

Delegacija turske Općine Mamak, predvođena načelnikom ove općine Muratom Kose posjetila je općinu Stari Grad Sarajevo, a primio ih je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Inače, Stari Grad i Mamak su pobratimske općine, a Sporazum o bratimljenju i saradnji potpisan je 22. avgusta, 2013. godine u Općini Mamak. Posjeta je bila prilika za upoznavanje načelnika Hadžibajrića sa novoizabranim načelnikom Općine Mamak Muratom Kose, a delegaciju su činili i njegovi pomoćnici, te vijećnici iz različitih političkih partija koji participiraju u općinskom vijeću Mamaka.

Gosti iz Turske borave nekoliko dana u BiH, a kako su istakli, prethodnih dana obišli su uže jezgro Starog Grada i uvjerili se u veliki broj projekata koji su u realizaciji. Načelnik Hadžibajrić ih je upoznao sa kapitalnim projektima koji se rade u Starom Gradu, pritom kazavši da je prvi od četiri projekta – sportska sala, već završen i u funkciji. “Iako je naš budžet oko 25 miliona maraka, ove godine radimo investicije vrijedne oko 24 miliona – sredstvima iz budžeta i kreditnim sredstvima. Izgradili smo novu sportsku salu, a do kraja godine ćemo, siguran sam završiti podzemnu garažu, Dom zdravlja, zgradu općine, ali i sve druge projekte koje smo počeli u ovoj godini,” kazao je Hadžibajrić. Na pitanje gostiju iz Turske da li je ostalo još nešto što bi želio izgraditi u Starom Gradu, Hadžibajrić je odgovorio:”To je više pitanje preplitanja nadležnosti, nego finansijskih sredstava. I kada imate osigurana sredstva, određene nadležnosti su na kantonalnom ili federalnom nivou i Općina ne može graditi bez toga. Ali, svakako je sportski stadion nešto što bih volio da u budućnosti sagradimo,” kazao je.

Načelnik Mamaka, Murat Kose govorio je o projektima koji se realizuju u ovoj turskoj općini, a prema njegovim riječima akcenat su stavili na društvene i projekte iz kulture. “Trenutno radimo na projektu Kiparski kanjon koji se nalazi u blizini grada, gdje pravimo veliki park za šetnju, kampovanje u prirodi, za odmor i bijeg od gradske gužve. Drugi veliki projekat koji radimo je tzv ekološko selo gdje na jednoj velikoj površini sadimo voće, postavljamo plastenike za uzgoj povrća, a u planu nam je da za našu djecu tu ubuduće organizujemo ‘školu poljoprivrede’, “kazao je Kose.

Bilo je govora i o zajedničkim projektima koje bi ove dvije općine mogle realizovati, te je naglašeno da će se nastojati i u budućnosti održavati veze i dobri međusobni odnosi pobratimskih općina. Na kraju posjete upriličena je razmjena poklona, a načelnik je gostima iz Mamaka predstavio i poklonio zvanični suvenir Starog Grada, Sarajevsku kocku.

 

Mamak i Stari Grad 2016.godine izradili online kuhar

 

Prvi „Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“, od 2016.godine je dostupan svim korisnicima tzv pametnih telefona. Naljepnice sa kodovima za preuzimanje ove aplikacije nalaze se na 23 objekta: restorani, hoteli, moteli, aščinice, ćevabdžinice u Starom Gradu, a materijal je dostupan na bosanskom, engleskom i turskom jeziku.Ovaj jedinstveni projekat u našoj zemlji realizovala je Općina Stari Grad uz podršku pobratimske Općine Mamak iz Republike Turske koja je bila investitor. Projekat je koštao 10.000 KM. Online kuhar promovira tradicionalnu starogradsku kuhinju, ali na sasvim nov i inovativan način, prateći savremene tehnologije. Zahvaljujući aplikaciji korisnici će moći naučiti više o bosanskoj-sarajevskoj kuhinji, ali i naučiti kako se sprema Begova čorba, tarhana, krompiruša, lukmira, kadaif, salep i drugi specijaliteti.