U ulici Hambina carina rješava se problem oborinskih voda

U ulici Hambina carina, na Širokači, rješava je jedan od većih problema koji se pojavljuje tokom zimskih mjeseci. Riječ je o oborinskim vodama iz otvorenih kanala koje se izljevaju na ulicu, a usljed niskih temperatura, zimi često dolazi do poledice. Kako bi predstojeći zimski period dočekali spremni, Općina Stari Grad je pokrenula aktivnosti na rješavanju ovog problema, iskop kanala uz saobraćajnicu i postavljanje kanalizacionih cijevi.

Iz Mjesne zajednice Širokača potvrdili su da je Hambina carina veoma prometna ulica koju koristi veliki broj građana, ali i izletnici jer ulica vodi do Trebevića. Zimi je postojala opasnost od saobraćajnih nezgoda ili padova pješaka jer je zbog većih količina vode često dolazilo do poledice.

Općinska Služba za investicije i komunalne poslove potvrdila je da je urađeno iskopavanje, kanalisanje i preusmjeravanje vode u šaht. „Preostalo je još asfaltiranje dijelova na kojima su se izvodili radovi, što će biti završeno u narednim danima,“ potvrđeno je iz službe.

Projekat je uključivao radove: isijecanje asfalta i betonskih površina, kombinovani ručni i mašinski iskop kanala za spoj kanalizacionih cijevi uz saobraćajnicu, ugradnja pijeska za zaštitu cijevi nakon polaganja, te ugradnja tampona na mjestima gdje su se položile nove dvoslojne kanalizacione cijevi za odvodnju vode iz betonski kanala/rigola.

Radovi su koštali oko 5.600 KM, a novac je obezbijeđen iz budžeta Općine Stari Grad za 2019. godinu. Izvođač radova je bila sarajevska firma KS INVEST.