Nova oprema za Ambulantu fizikalne medicine Logavina

Ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Logavinoj dobila je savremenu opremu za elektro i ultrazvučnu terapiju, uređaje za lasersku terapiju, laser sonde i druge aparate potrebne za pružanje kvalitetnih usluga iz primarne zdravstvene zaštite. Radi se o projektu „Zdrav život u zajednici“ koji je pripremila Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad, te je odobren je u sklopu programa „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Ambulantu fizikalne medicine gdje se mogao uvjeriti da je nova oprema već u funkciji.

„Zahvalio bih se UNDP-u i vladama Švicarske i Švedske za učešće u ovom projektu. Oprema je koštala oko 20.000 KM od čega su oni izdvojili oko 13.000 KM, dok je Općina izdvojila 7.000 KM. Moram istaći da smo mi prije nekoliko godina uložili značajna sredstva i u adaptaciju ovih prostorija, a stalnim obnavljanjem opreme nastojimo pružiti što bolju zdravstvenu uslugu našim građanima,“ kazao je Hadžibajrić.

Posjeti je prisustvovala je dr Amra Brčkalija, direktorica Doma zdravlja Stari Grad koja je izrazila zadovljstvo ovim projektom.

“Zahvaljujem se UNDP-ju i našem načelniku koji je pokazao veliki interes i želju da nam pomogne i to ne prvi prvi put. Oprema koju smo dobili izuzetno je kvalitetna, sofisticirana i umnogome će pomoći da unaprijedimo zdravlje naših pacijenata. Ovo je općina koja ima puno pacijenata kojima je potrebna fizikalna medicina i rehabilitacija tako da dobivanjem lasera, vesla, bicikla, tensova… mnogo ćemo unaprijediti uslugu,” kazala je dr Brčkalija.

Majda Ganibegović, voditeljica projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kazala je da je ovo jedan od mnogih projekta koje je UNDP u posljednje tri godine realizovao u Starom Gradu.

“Ovaj projekat nama je jako važan je ukazuje da radimo sa građanima i za dobrobit građana. Specifično za ovaj projekat je to što smo održali forum kojem su prisustvovale sve mjesne zajednice iz Starog Grada i upravo ovaj projekat izabran je kao njihov prioritet. I, evo, uz sufinansiranje Općine Stari Grad i Vlada Švicarske i Švedske uspješno je realizovan,”kazala je Ganibegović.

Da će se usluga poboljšati novom opremom, potvrdio je i dr Dževad Avdagić koji u ovoj ambulanti svakodnevno radi sa pacijentima.

“Oprema je sofisticirana, dobra i imat će veliku propusnu moć pacijenata. Vrlo je kvalitetna tako da ćemo obogatiti ponudu i pomoći pacijentima, “kazao je.

Implementacijom projekta „Zdrav život u zajednici“ poboljšat će se kvalitet usluga, ali i broj osoba kojima će se one pružati u ovoj ambulanti. Akcenat će biti stavljen na osobe treće životne dobi, radno aktivne žene i djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.