OV Stari Grad: Najavljena tematska sjednica o nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi

Održana je 31.redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad na kojoj su usvojene sve predložene tačke dnevnog reda. Na početku sjednice vijećnici su se složili da se održi tematska sjednica o nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo obratilo se svim predsjedavajućim općinskih vijeća u Kantonu Sarajevo inicijativom za održavanje tematske sjednice povodom nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi čiji je nosilac izrade ovo ministarstvo. Nacrt je usvojen na sjednici Skupštine KS održanoj 24. jula ove godine i upućen u javnu raspravu u trajanju od 90 dana. Zaključeno je da će Općinsko vijeće Stari Grad o ovoj temi održati sjednicu 10. oktobra u 14,00 sati, te pozvati ministricu Lejlu Brčić iz nadležnog ministarstva, kao i Premijera vlade KS Edina Fortu da prisustvuju istoj. Istaknuto je da su načelnici Općina već održali sastanak o ovoj temi u Općini Novo Sarajevo, a kojem su prisustvovali i predstavnici Općine Stari Grad. Na tom sastanku doneseni su zaključci koji su već upućeni nadležnom ministarstvu. Osim toga, Općina Stari Grad je, imajući u vidu značaj donošenja ovog zakona za lokalnu samoupravu, predložila održavanje još jednog sastanka načelnika na ovu temu, a sastanak će se održati u općini Stari Grad.

Usvojeni su prijedlozi rješenja o razrješenju i postavljanju članova komisija: za pitanja mladih, za propise i Statut, za stanove kojima raspolaže Općina Stari Grad Sarajevo, za rad s mjesnim zajednicama, za ravnopravnost spolova, ljudska prava i slobode i za odnose i saradnju sa vjerskim zajednicama. Također, usvojene su sve predložene odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostora u Starom Gradu.

Vijećnici su danas prihvatili informaciju o broju upisanih prvačića u školskoj 2019/20 godini, zatim informaciju u oblasti lokalnog razvoja od 01.01. do 30.06.2019. godine, informaciju o stanju komunalne čistoće na području općine i o ostvarivanju boračko-invalidske zaštita.