Uskoro počinje gradnja dječijeg igrališta kod vrtića „Bajka“

Višegodišnja i odlična saradnja Općine Stari Grad sa pobratimskom Općinom Selçuklu iz turskog grada Konya rezultirat će izgradnjom dječijeg igrališta kod vrtića „Bajka“ na Vrbanjuši. Za ovaj projekat već je provedena procedura i izabran izvođač radova, te će izgradnja igrališta početi sljedećeg mjeseca.

Projektom je planirano da se na igralištu, na površini od 100 metara kvadratnih, postavi gumena podloga, metalna kula s toboganom, njihalica, vrtuljak i klackalica. Projekat će koštati oko 20.000 KM. Općina Selçuklu će ga finansirati sa 15.000 KM, a Općina Stari Grad sa 5.000 KM.

Prije dva mjeseca, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Ahmet Pekyatırmacı, načelnik Općine Selçuklu, potpisali su Protokol o izgradnji dječjeg igrališta kod vrtića „Bajka“. „Nakon potpisivanja ovog sporazuma raspisan je tender i na kraju odabran izvođač ovih radova“, kazali su u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, koja je prethodno pripremila je projekat izgradnje dječijeg igrališta, te predložila saradnju ovoj pobratimskoj općini iz Republike Turske.

Zahvaljujući odličnoj saradnji načelnika Ibrahima Hadžibajrića i njegove administracije sa pobratimskim općinama i stranim organizacijama, u proteklom periodu najmlađi građani Starog Grada su dobili sedam novih igrališta i dva sportska terena, ukupne vrijednosti oko 400.000 KM.

Općina Stari Grad i Općina Selçuklu bratimile su se 2011. godine, a već sljedeće godine svečano je otvoren Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima čiju gradnju je u potpunosti finansirala Općina Selçuklu iznosom od oko 1,25 miliona KM.