Podzemna garaža: Pripreme za betoniranje završne ploče

Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića ulazi u novu fazu. Završena je kompletna međuspratna konstrukcija između etaža -2 i -1 i izgrađeni svi stubovi na etaži -1.

Počela je izrada oplate i pripreme za betoniranje završne ploče na platou. Za desetak dana očekuje se da budu betonirani svi vanjski zidovi na garaži do zadnje ploče. Uporedo s tim radi se nabavka opreme za mašinske i elektroinstalacije, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Izvođač je dosad nabavio i uskladištio oko 80% kamena kojim će se vršiti popločavanje platoa iznad garaže.

Kako je ranije najavljeno, garaža bi trebala biti završena krajem novembra, a ulažu se napori da se do sredine oktobra završi konstrukcija i potom pristupi radovima na okolnim saobraćajnicama. Cilj je što prije saobraćaj na ovoj lokaciji pustiti u funkciju. Uporedo sa radovima na saobraćajnici, nastaviti će se raditi i na platou, popločavanje.

Podzemna garaža u najužoj jezgri pomoći će rješavanju problema nedostatka parking prostora, ali njen značaj prevazilazi te okvire. Multifunkcionalni trg omogućit će održavanje različitih manifestacija tokom čitave godine, a postojeći trotoar uz Miljacku će se proširiti, pa će se dio od Šeher-ćehaijine ćuprije pretvoriti u šetalište.