Učenici i profesori iz Piacenze posjetili Općinu Stari Grad

Učenici i profesori Gimnazije „Melchiorre Gioia“ iz italijanskog grada Piacenze posjetili su danas Općinu Stari Grad, a ugostio ih je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

U posjeti su bili učenici, profesori i direktorica Prve gimnazije Sarajevo koja od 2016. godine ostvaruje odličnu saradnju sa ovom srednjom školom iz Italije. Tada je pokrenut jedinstven projekat razmjene učenika između ove nastarije dvije gimnazije Sarajeva i Piacenze, sa primarnim ciljem, a to je razvijanje tolerancije prema drugoj kulturi i običajima, sklapanje novih prijateljstava, učenje i prakticiranje italijanskog jezika koji se u Prvoj gimnaziji uči kao treći strani jezik na jezičkom smjeru.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je gostima ukratko predstavio Stari Grad, historiju i znamenitosti najstarije sarajevske općine, u čije su se ljepote italijanski gosti i sami uvjerili, s obzirom da najviše vremena i provode u starogradskom jezgru. U Sarajevo je ukupno stiglo 23 učenika iz Italije uz pratnju tri profesora, a za sve učenike je ovo prvi posjet Sarajevu i uopće Bosni i Hercegovini. Učenici odsjedaju kod svojih vršanjaka iz Prve gimnazije, te na taj način se još bolje upoznaju sa kulturom i tradicijom života u našoj zemlji. Profesori i učenici iz Gimnazije „Melchiorre Gioia“ su se zahvalili načelniku Hadžibajriću na podršci ovom projektu, prigodnim poklonima, te su ga pozvali da posjeti njihov grad i školu. Posjeta starijih generacija učenika ove škole Starom Gradu upriličena je 2017. godine.