Podzemna garaža: Konstrukcija završava sredinom oktobra, slijedi popločavanje i rad na saobraćajnicama

Podzemna garaža u ulici Avdage Šahinagića bit će završena u novembru, potvrdio je načelnik Ibrahim Hadžibajrić na press konferenciji na kojoj su predstavljeni ovogodišnji projekti Općine Stari Grad. Vrijednost investicije iznosit će do sedam miliona konvertibilnih maraka, sa uračunatim porezom, a gradnju Općina finansira kreditnim sredstvima. „Naplaćivanjem usluga koje će nuditi garaža, Općina Stari Grad će biti u stanju otplaćivati, ne samo kreditno zaduženje za taj projekat, već i za ostala tri kapitalna projekta koja smo počeli u martu ove godine – Dom zdravlja, sportska sala i općinska zgrada,”– kazao je Hadžibajrić.

Prema onome što se može vidjeti na terenu, radovi odlično napreduju i skoro je završena etaža -1. Danas se na gradilištu skida oplata sa 2/3 ploče i postavlja armatura na preostaloj 1/3, a plan je da ploča bude završena ove sedmice. Uporedo se radi stepenište između nivoa 0 i -1.

Prema najavama sa gradilišta, do sredine oktobra trebala bi biti završena konstrukcija, nakon čega počinje rad na okolnim saobraćajnicama. Cilj je što prije saobraćaj na ovoj lokaciji pustiti u funkciju. Podsjećamo, saobraćaj iz ulice Avdage Šahinagića ubuduće će biti preusmjeren desno, oko platoa i garaže i vozila će se na semaforu uključivati na Novi most Vijećnica. Na ovaj način ni stanari ulice, a ni vozači neće biti saobraćajno ugroženi u odnosu na raniji režim. Sve ove izmjene u skladu su sa ranije usvojenim Urbanističkim projektom koji je radio Zavod za planiranje KS. Uporedo sa radovima na saobraćajnici, nastaviti će se raditi i na platou, popločavanje.

Podzemna garaža u najužoj jezgri pomoći će rješavanju problema nedostatka parking prostora, ali njen značaj prevazilazi te okvire. Multifunkcionalni trg omogućit će održavanje različitih manifestacija tokom čitave godine, a postojeći trotoar uz Miljacku će se proširiti, pa će se dio od Šeher-ćehaijine ćuprije pretvoriti u šetalište.