Hadžibajrić: Nema boljeg ambasadora u svijetu od sporta, djeci ćemo pružiti sve uslove da se njime bave

U općini Stari Grad je najavljena dosad najbogatija i najraznovrsnija sportska sezona 2019/2020 za učenike osnovnih škola, uz uvođenje brojnih noviteta. Kako je kazao općinski načelenik Ibrahim Hadžibajrić, učenicima iz ove općine bit će osigurani svi potrebni uslovi da se bave sportom, a to pored liga, prvenstveno podrazumijeva osiguranje adekvatnih prostorija, sportskih terena i sala na čemu Općina aktivno radi već deset godina.

Općina Stari Grad je još 2014. godine počela projekat uvođenja sportskih takmičenja svojih osnovaca u ligaškom formatu. Te godine je formirana fudbalska liga za dječake, a 2015. odbojkaška liga za djevojčice. U godinama koje su uslijedile uvedene su lige za djevojčice i dječake u šahu, košarci i stonom tenisu. Općina Stari Grad je tako postala jedinstven slučaj u cijeloj zemlji koja je sistemski uključila veliki broj svojih najmlađih sugrađana u bavljenje sportom. I ubuduće će lige biti i vaspitnog karaktera, gdje se najviše cijeni uzorno ponašanje, poštivanje sportskih protivnika, nastavnika, trenera, sudija i organizatora.

Počinje ženska fudbalska liga

Nakon što je potvrđeno da će se i u sportskoj sezoni 2019/2020. održati ligaška takmičenja u fudbalu, odbojci, šahu, košarci i stonom tenisu najavljena je i liga u ženskom fudbalu. Prema riječima Hadžibajrića, lige su odličan pokazatelj talenta koji imaju osnovci.

“Nema boljeg ambasadora Bosne i Hercegovine u svijetu od sporta. Mi smo svjesni toga i zato tako puno ulažemo u našu djecu. Kroz naše lige već se mogu prepoznati pravi talenti koji će jednog dana ostvarivati svjetske uspjehe. Imamo namjeru omogućiti i učenicama naših škola da se okušaju u fudbalu i sa SFK Sarajevo ćemo pokrenuti žensku fudbalsku ligu,” kazao je Hadžibajrić.

Azra Numanović, sekretarka i igračica Ženskog fudbalskog kluba „SFK Sarajevo 2000“, sportskog kolektiva koji je najuspješniji bosanskohercegovački ženski fudbalski klub sa 17 uzastopnih titula prvakinja BiH i zapaženim nastupima na evropskoj sceni, kazala je: „Ženski fudbal je najbrže rastući sport u Evropi, trenutno u BiH postoji oko 4.000 registrovanih igračica, te stoga imamo veliku želju da pokrenemo Fudbalsku ligu Starog Grada za djevojčice. Sigurne smo da u osnovnim školama u Starom Gradu ima dosta djevojčica koje zaista žele igrati fudbal, ali za to nemaju priliku“, rekla je Numanović. Ova uspješna fudbalerka je govorila o velikim prednostima koje bavljenje fudbalom donosi za djevojčice: „Prije svega to je izvrstan razvoj motorike što ima veliko značenje i donosi prednost za mnoge druge stvari u životu. Također, nerijetko je da talentovane mlade fudbalerke iz BiH dobiju angažman u vrhunskim evropskim ligama“, dodala je. Prva faza pokretanja Fudbalske lige za djevojčice Starog Grada je prezentacija ovog sporta u osnovnim školama i formiranje sekcija, na kojem će licencirane trenerice SFK Sarajevo 2000 raditi sa djevojčicama, što počinje već ovog mjeseca. Do kraja ove godine se namjerava organizovati mini turnir mladih fudbalerki, a na proljeće, ili eventualno u narednoj školskoj godini bi trebalo početi prvo izdanje Fudbalske lige Starog Grada za djevojčice.

Formirati rukometnu reprezentaciju Starog Grada

Ligu u rukometu najavljuju iz Rukometnog kluba „Željezničar“. Proslavljeni rukometni as bivše države Adnan Dizdar je istakao plan da se u starogradskim osnovnim školama organizuju rukometne sekcije za dječake. „Cilj nam je okupiti što više dječaka iz Starog Grada i pronaći talente, a sigurni smo da ih ima. Namjeravamo poslije formirati rukometnu reprezentaciju Općine Stari Grad, koja će učestvovati na kantonalnom takmičenju, a dresovi su već spremni“, kazao je Dizdar uz demonstraciju opreme. I Numanović i Dizdar su pozvali rukovodstva osnovnih škola i profesore sporta da animiraju učenike i pomognu im u okupljanju što više zainteresiranih.

Važno je napomenuti da će učešće na budućim fudbalskim i rukometnim sekcijama biti potpuno besplatno, a troškove stručnih trenera i organizacije pokriva Općina Stari Grad.