Investitori i izvođač se uvjerili u kvalitet izvedenih radova u ulici Ferhadija

Predstavnici investitora - Općina Stari Grad i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, te izvođača radova - firma Mibral d.o.o., obišli su jutros rekonstruisanu ulicu Ferhadija i uvjerili se u kvalitet izvedenih radova. Izvođač radova napomenuo je da je sada izrazito važno redovno održavanje ove šetnice kroz čišćenje fuga, oprez prilikom zimskog čišćenja, te kontrola saobraćaja teških vozila.

Ova faza projekta obuhvatala je dionicu od Trga fra Grge Martića kod Katedrale, do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom u dužini od 191 metar. Nastavak je to projekta iz 2012. i 2013. godine kada je rekonstruisan dio od Gradske tržnice do Apoteke Stari Grad. Konačni rezultat je potpuno rekonstruisana ulica Ferhadija kroz općinu Stari Grad u dužini od preko 360 metara.

O radovima u ovom dijelu ulice Ferhadija ranije je govorio i načelnik Općine, Ibrahim Hadžibajrić. „ Da će radovi biti kvalitetno izvedeni najbolje potvrđuje stanje u donjem dijelu Ferhadije koji smo rekonstruisali 2012. i 2013. godine, a gdje nikad nije došlo do oštećenja. Na isti način i sa istim izvođačem radilo se i sada, zamijenjene su instalacije, postavljena armirano-betonska ploča i na nju nove ploče debljine 10 cm,“ kazao je ranije Hadžibajrić.

Treba svakako napomenuti da se sada rekonstruisana dionica u posljednjem periodu samo održavala kroz zamjenu ispucalih ploča, a to je bio rezultat nekvalitetno izvedene rekonstrukcije prije više od 20 godina. Na cijeloj dionici su uklonjene stare ploče i provjereno stanje svih podzemnih instalacija. Potom je izmijenjen dio cjevovoda i urađeni svi pojedinačni vodovodni priključci. BH Telecom je na cijeloj dionici postavio nove instalacije, dok su Sarajevogas i Elektrodistibucija uradili mjestimične zamjene instalacija. Regulisana je i oborinska odvodnja. Općina Stari Grad i Direkcija za ceste KS potpisali su zajednički finansirali ovaj projekat sa 789.000 KM.