U augustu će početi druga faza obnove Muzičke akademije

Privodi se kraju prva faza obnove zgrade Muzičke akademije, a do kraja sljedeće sedmice bit će otvoren javni poziv za izbor izvođača radova na drugoj fazi koji provodi UNDP u BiH.

Očekivanja su da kompletna procedura izbora izvođača bude završena do kraja ovog mjeseca kada bi trebala početi druga faza. Cijeli projekat vrijedan je preko 560.000 konvertibilnih maraka, a pokrenula ga je Općina Stari Grad, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, koji su osigurali učešće i ostalih donatora.

Na objektu se trenutno se izvode završni radovi prve faze energetske obnove dijela fasade za čije izvođenje je Općina Stari Grad izdvojila 50.000 KM, Grad Sarajevo također 50.000 KM i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Inače, Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica ranije je aplicirala ovim projektom kod navedenog ministarstva koje je za njega odobrilo iznos od 47.000 KM. Nakon toga, Služba je projektom aplicirala i kod ostalih potencijalnih donatora, kako bi se osigurala nedostajuća sredstva.

Drugu fazu radova finansirat će Vlada Švedske kroz UNDP projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ koji ima za cilj da doprinese uspostavljanju održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se smanjile emisije štetnih gasova, poboljšala energetska efikasnost javnih objekata i reinvestirale ostvarene finansijske uštede. Ovaj projekat realizuje se putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.
Radit će se obnova preostale fasade, zamjena stolarije, obnova krova i izgradnja novog sistema grijanja. Vlada Švedske za drugu fazu radova izdvaja 420.000 KM, a UNDP će realizirati radove.