Informacija o požaru na napuštenom stambenom objektu u ulici Bistrik brijeg broj 6

Image

Povodom informacija u sredstvima informisanja o požaru na stambenom objektu u ulici Bistrik brijeg broj 6 obavještavamo javnost da se radi o napuštenom stambenom objektu u privatnom vlasništvu više fizičkih lica nepoznatog boravišta.

Za ovaj objekat nadležna služba provela je inspekcijski postupak u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa važećom zakonskom procedurom. S obzirom na stanje fizičke dotrajalosti i opasnosti koji je objekat prestavljao doneseno je rješenje o uklanjanju objekta i zaključak o dozvoli izvršenja pri čemu je okončan inspekcijski postupak u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju.

Time su urađene sve pripremne radnje da Općina ukloni objekat o svom trošku s obzirom na nedostupnost svih suvlasnika objekta. Nakon toga će se putem Općinskog pravobranilaštva u sudskom postupku sredstva utrošena za rušenje naplatiti od vlasnika opterećenjem zemljišno knjižnog izvatka ili vlasničkog lista.

Zbog toga je prema ranije utvrđenoj dinamici krajem jula planirano uklanjanje ruševnog objekta u ulici Bistrik brijeg broj 6, koji je u vlasništvu više fizičkih lica, od kojih je samo jedan poznat (Senada Dedović), a ostali su nepoznatog boravišta.

Podsjećamo, u okviru preventivnih mjera u cilju zaštite i spašavanja Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem započela je akciju uklanjanja ruševnih objekata koji su predstavljali opasnost po život i zdravlje ljudi, okolne objekte i saobraćaj. Načelnik Hadžibajrić pokrenuo je proceduru obilaska svih ruševnih objekata, tako da su početkom godine sekretari svih mjesnih zajednica zajedno sa inspektorima obišli kompletan teren i napravili spisak o ruševnim objektima i stanju na terenu, te su započeti inspekcijski postupci za određeni broj izrazito opasnih objekata u vlasništvu fizičkih lica. Trenutno na području općine Stari Grad u vlasništvu fizičkih lica registrovano je oko 30 objekata koji predstavljaju opasnost i koji su procesuirani kroz inspekcijski postupak, dok je broj opasnih i ruševnih objekata u vlasništvu Općine Stari Grad vrlo mali, ali će i oni u narednom periodu biti uklonjeni.

Akcija je počela krajem juna uklanjanjem velikog ruševnog objekta u ulici Hamdije Kreševljaković broj 86. Nakon toga, u narednim danima planirano je uklanjanje još četiri ruševna objekta u sklopu kojeg je i pomenuti objekat na kojem se desio požar.