Otvorena najmodernija apoteka u Starom Gradu

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Softić i generalni direktor "Apoteka Sarajevo" Nedim Hrelja danas su svečano otvorili adaptiranu Apoteku Stari Grad, koja se nalazi u srcu Starog Grada, u neposrednoj blizini Katedrale.

Načelnik Hadžibajrić čestitao je izvođačima i investitoru JU Apoteke Sarajevo na uspješno završenom projektu modernizacije jedne od najstarijih apoteka u Gradu Sarajevu. „Sa obnovom ovog objekta i sa projektom rekonstrukcije ulice Ferhadija koja je u završnoj fazi, ovo je veliki poklon za sve građane Grada Sarajeva i naravno Starog Grada“, kazao je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad prethodno je dala sve saglasnosti i potrebne dozvole za ove radove, s obzirom da se radi o općinskom poslovnom prostoru. Ovaj objekat nalazi se na Trgu fra Grge Martića, a zbog dotrajalog enterijera i potrebe za uvođenjem novih tehnologija u procesu izdavanja i prodaje lijekova i drugih preparata, izvršila se potpuna reorganizacija prostora: podrumskih prostorija, prizemlja i galerije. Prodajni prostor sada ima opremljene otvorene i zatvorene police, a sistem naplate vrši se u vidu više kasa ravnomjerno raspoređenih u prodajnom dijelu.

Preteču modernih apoteka u Sarajevu su predstavljali atarski dućani tj. biljne apoteke. Prvu apoteku u Sarajevu otvorio je Eduard Pleyel 1877. godine, a 1949. godine sve privatne apoteke postaju državna svojina sa samostalnim finansiranjem.