Počela adaptacija objekta u kojem će biti smješten Muzej Mersad Berber

Počeli su radovi na adaptaciji prostora u ulici Zelenih beretki u kojem će biti smješten muzej posvećen Mersadu Berberu, jednom od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika.

Riječ je o projektu vrijednom 400.000 konvertibilnih maraka, a zajednički ga finaniraju Općina Stari Grad Sarajevo i Grad Sarajevo. Općina je za ove radove izdvojila 300.000 KM, a Grad Sarajevo 100.000 KM. Objekat se nalazi u ulici Zelenih beretki broj 14, na dvije je etaže i površine je oko 450 metara kvadratnih. Bit će to reprezentativan objekat uređen po uzoru na muzeje drugih evropskih metropola. Kako je kazao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić radi se o velikom projektu, koji će se izvoditi etapno prema idejnom projektu priznatog bh. arhitekte Zlatka Ugljena. U prvoj fazi će se izvoditi građevinsko-zanatski, elektroinstalaterski, hidroinstalaterski i mašinskih radovi.

„Otvaranjem muzeja doprinijet ćemo poboljšanju kulturne scene u našem gradu, popularizaciji djela ovog velikog umjetnika, a istovremeno ćemo mu odati priznanje kakvo zaslužuje“, kazao je Hadžibajrić. Trenutno je u toku uklanjane starih podova, tapeta, pregradnih zidova i unutrašnje stolarije.

Rok za izvođenje radova je 60 dana, a radove izvodi firma „KOLINVEST“ iz Sarajeva

Mersad Berber je bio jedan od najistaknutijih bosanskohercehovačkih akademskih slikara čija djela su izlagana širom Evrope, ali i SAD-a i Azije, dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad, a osim slikanja, bavio se i grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju.

Berber je još kao student bio proglašen čudom od slikara. Njegove slike i grafike godinama su bile statusni simbol, a svoje mjesto pronašle su u uglednim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Kolektivno izlaže od 1961. godine, a prvu je samostalnu izložbu imao već 1965. godine u Gradskoj galeriji, Ljubljana. Neposredno nakon završetka Likovne akademije u Ljubljani preseljeva u Sarajevo gdje 1967. godine izlaže u Umjetničkom paviljonu. Od tada započinje umjetnikovo predstavljanje javnosti, koje je zadobilo interkontinentalne razmjere. Za svoje autentintično umjetničko stvaralaštvo primio je brojna priznanja i nagrade, a 1969. godine i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila njegov rad čime ga je neupitno svrstala uz bok svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju. Najznačajniji Berberovi ciklusi su Sarajevske razglednice, Skenderovi soneti, Put u Skender Vakuf, Hommage a Velazquez, Otomanske hronike, Dubrovački dnevnici, Osman, Hommage Vlahi Bukovcu i posljednja likovna poema posvećena tragediji u Srebrenici, na kojoj je danononoćno radio tri godine.