Još jedan novi projekat namijenjen starogradskim osnovcima

Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, planira realizaciju još jednog projekta namijenjenog starogradskim osnovcima. Riječ je o projektu organizacije prve lige u robotici osnovnih škola sa područja općine Stari Grad.

Tim povodom je pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Lejla Dizdarević sa saradnicima prisustvovala radnom sastanku koji je organizovala SPARK School iz Mostara, svjetska grupacija velikog renomea u svijetu robotike i tehnike.

„Navedeni sastanak između ostalog iskoristili smo za pripremu svih detalja vezanih za potpisivanje sporazuma o saradnji, te pomoći u organizaciji lige u robotici. Općina Stari Grad je prva Općina u Kantonu Sarajevo koja je pokrenula organizaciju ovog prestižnog takmičenja“, kazala je Dizdarević. Dodala je kako je u toku i izrada Pravilnika za prvu općinsku ligu u robotici u kome će se nalaziti svi detalji vezani za ovaj projekat.

Navedena liga će se održavati po osnovnim školama i to u prvom i drugom polugodištu 2019/2020. godine (3 kola).

Robotika je interdisciplinarni ogranak inženjerstva i nauke koja uključuje mehaničko, elektroničko i informaciono inženjerstvo, kao i samu informatiku. Robotiku čine dizajn, proizvodnja i upotreba robota, kao i kompjuterskih sistema koji ih pokreću.