Kolona sa tabutima srebreničkih žrtava prošla i kroz Stari Grad

Tužna kolona s tabutima 33 srebreničke žrtve koje će 11. jula ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima prošla je danas oko podne kroz Sarajevo, na putu iz Visokog prema Potočarima.


Kao i ranijih godina, brojne Sarajlije izašle su na ulicu kako bi odali počast žrtvama genocida koji se dogodio u julu, 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.
Nakon kratkog zaustavljanja ispred zgrade Predsjedništva BiH, tužna kolona prošla je pored spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, potom pored pijace Markale i Vijećnice, nastavljajući put prema Potočarima gdje bi trebala stići u poslijepodnevnim satima.
Najstarija žrtva čiji će posmrtni ostaci biti prevezeni u Potočare je Šaha Cvrk koja je prilikom ubistva imala 82 godine, a najmlađa žrtva je Osman Cvrk koji je imao samo 16 godina. Treći član porodice Cvrk je Rašid koji je 1995. godine imao 55 godina.

Kroz ulicu Mula Mustafe Bašeskije, pored pijace Markale, kolonu je ispratio veliki broj građana, ali primijetan je bio i veliki broj stranaca, odnosno turista koji su na svoj način odavali počast žrtvama.