Skida se granitna kocka u ulici Kovači

Napreduju radovi na velikom projektu rekonstrukcije ulice Kovači, a trenutno se vrši skidanje granitne kocke na platou, kao i od fontane u blizini Šehidskog mezarja „Kovači“, prema Muzeju „Alija Izetbegović“.

„Nakon što su završeni radovi na donjem dijelu ulice Kovači, pješačka zona - od Čekrekčijine džamije do Islamskog centra, gdje je bilo dosta neplaniranih radova, sada se skida kocka na platou Kovači i priprema tampon za njeno preslaganje. Uporedo skida se kocka i u drugom dijelu, od fontane prema Muzeju Alije Izetbegovića,“ kazali su u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad. U donjem dijelu Kovača, pješačka zona, nakon skidanja stare kocke radila se zamjena vodovodnih instalacija zbog kvara koji je detektovan na ovom potezu, kao i pojedinačni priključci. Izvođenje radova u ovom dijelu dodatno su otežavali vremenski uslovi i obilne kišne padavine prethodnih mjeseci. Nakon stabilizacije vremenskih prilika, radovi u pješačkoj zoni Kovača su završeni i ponovo je postavljena kocka, kao i stubići na početku pješačke zone, koji će spriječiti parkiranje nesavjesnih vozača.

Podsjećamo da je ovdje riječ o velikom projektu sanacije i rehabilitacije ulica Kovači i Ploča. Na dijelu od Čekrekčijine džamije do Muzeja Alije Izetbegovića radi se na potezu dugom 515 metara, dok je ulica Ploča ranije završena i asfaltirana od Muzeja do spoja sa ulicama Mustafe Dovadžije i Hadžijamakova, ukupne površine 1.000m2. Vrijednost radova u Kovačima je preko 400.000 KM, a u ulici Ploča 160.000 KM. Sve radove finansira Općina Stari Grad.