Obilježene 24 godine od stradanja tri djevojčice u ulici Dženetića čikma

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, obilježena je 24. godišnjica od pogibije tri djevojčice u ulici Dženetića čikma br.10. Na današnji dan, prije 24 godine njihovi mladi životi prekinuti u dobi od devet, jedanaest i dvanaest godina.

Tog 25. juna, ratne 1995. godine, tragično su stradale Sidbela Zimić (devet godina), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12), a teže i lakše je povrijeđeno još desetoro djece. Svjedoci događaja pamte da su djeca ubijena dok su se igrala. Granata ispaljena sa agresorskih položaja pala je ispred zgrade oko 18 sati, u vrijeme kada je obično bilo mirnije i kada su djeca izlazila iz skloništa.

I današnjem obilježavanju prisustvovali su, kao i svih prethodnih godina, porodice i prijatelji ubijene djece, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 i predstavnici institucija. U ime Općine Stari Grad počast su odali i cvijeće položili uposlenici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu i Sektora za poslove mjesnih zajednica.

Istaknuto je da se ovakvim obilježavanjima čuva uspomena na ubijene kao i istina od zaborava, a istovremeno se šalje poruka da odgovorni za zločine moraju biti procesuirani.