Hadžibajrić sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj: Stari Grad je primjer brze i efikasne implementacije

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je delegaciju Saudijskog fonda za razvoj koji kreditiraju realizaciju četiri kapitalna projekta u Općini Stari Grad vrijedna 13,3 miliona konvertibilnih maraka. Realizacija ovih projekata počela je 25. marta, a dinamika radova i stanje na gradilištima pokazali su kreditorima odgovoran i profesionalan pristup ove lokalne zajednice u njihovoj implementaciji.

Saudijski fond za razvoj dosad je kreditirao i finansirao bespovratnim sredstvima veliki broj projekata u BiH, a kako su naglasili Općina Stari Grad može poslužiti kao primjer kako se na brz i efikasan način rade projekti. Načelnik Hadžibajrić sa gostima iz Saudijske Arabije obišao je radove na izgradnji podzemne garaže prekoputa Vijećnice, sportske sale uz školu “Edhem Mulabdić”, zatim Dom zdravlja Stari Grad, a obilazak je završen u zgradi Općine.

“Saudijski fond za razvoj je puno investirao u poslijeratnom periodu u projekte u BiH i djeluju u više od 80 zemalja širom svijeta. Danas su nam rekli da ovakvu brzinu i dinamiku dosad nisu vidjeli,” izjavio je Hadžibajrić i dodao da su gosti iz Saudijske Arabije bili ugodno iznenađeni napretkom na gradilištima.

Istakao je da je do momenta kada su kreditna sredstva postala operativna Općina Stari Grad poduzela sve potrebne aktivnosti, te završila izbor izvođača radova. “Imali smo na vrijeme završenu projektnu dokumentaciju i to nam je dosta olakšalo. Kad su sredstva postala operativna mi smo već imali gotove idejne i izvedbene projekte,” kazao je i dodao da su dosadašnja iskustva Saudijskog fonda za razvoj da projekti traju i po nekoliko godina, ali nikada da se završavaju za šest mjeseci kao što je to ovdje slučaj.

Delegaciju Saudijskog fonda za razvoj predvodio je Mohammed Aldalilan, koji je izrazio zadovoljstvo što radovi napreduju jer to pokazuje iskrenost i opredjeljenost za njihovu realizaciju.

„Vrlo smo zadovoljni dosadašnjom implementacijom i napredak ide vrlo dobro. Posebno smo sretni zbog koristi koje će ovi projekti imati za sve građane. Garaža će osigurati dovoljno parking mjesta, a gradi se i sportska sala, Dom zdravlja i zgrada Općine. Uvjerili smo se da svi projekti dobro napreduju i nadamo se i radujemo skorom završetku,“ kazao je Aldalilan.

Pored Aldalilana, delgaciju su činili i članovi Fonda: Bandar Alharbi, Abdullah Alromeih i Sulaiman Alwetaid. Osim projekata u općini Stari Grad, delegacija Saudijskog fonda za razvoj obilazi i gradilišta u drugim dijelovima BiH koja se također finansiraju njihovim kreditnim sredstvima: u Goraždu, Sreberenici, Konjicu i Mostaru.