Brojnim sadržajima i ove godine obilježeni Dani Općine Stari Grad

Danom dječije radosti, u petak 10. maja na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, uspješno je završen izuzetno bogat program obilježavanja Dana Općine Stari Grad koji je trajao od 02. do 10. maja.

Dan Općine Stari Grad 02.maj

Posjetom mezaru Isa bega Ishakovića u haremu Careve džamije, a potom turbetu Gazi Husrev-bega, te Šehidskom mezarju Kovači, na već uobičajen i tradicionalan način obilježen je 02. maj Dan Općine Stari Grad. Na taj dan 1992. godine vodile su se presudne bitke za odbranu Starog Grada, ali i cijelog Sarajeva, što su i istakli svi koji su učestvovali u obilježavanju ovog značajnog datuma. Delegaciju su predvodili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, sekretar organa državne službe Alma Destanović, brojni općinski vijećnici, te pomoćnici, rukovodioci i uposlenici općinskih službi.

Istog dana u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači upriličena je podjela hedija članovima porodica šehida i palih boraca, RVI i demobilisanim borcima. Hedije u iznosu od po 100 KM je dobilo 250 pripadnika navedenih kategorija. Na Dan Općine Stari Grad, arhitektica Amela Kulaglić, ujedno i uposlenica Općine Stari Grad, poklonila je vrijednu izložbu fotografija „Turska kroz oči jednog arhitekte“. Izložba je otvorena u prostorijama Kulturnog centra Yunus Emre, a građani su mogli besplatno vidjeti tridesetak vrhunskih fotografija na kojim je pokazana sva raskoš osmanske arhitekture.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

U petak 03. maja u prepunoj sali Doma oružanih snaga BiH održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad. Manifestacija je iskorištena za dodjelu priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. Pored predstavnika raznih nivoa vlasti, diplomatskog kora, društvenog i političkog života, sjednici su prisustvovale i delegacije pobratimskih općina i gradova iz Makarske, Beograda, Kragujevca, Budve, Gostivara i Burse.

Park „Šume prijateljstva“

Svečanoj sjednici prethodilo je zvanično otvaranje Parka „Šume prijateljstva“ na Grdonju.  Ovaj moderno uređeni park, na putu prema izletištu Barice, građanima nudi brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a udaljen je svega dvadesetak minuta vožnje od Baščaršije. Park „Šume prijateljstva“, koji se prostire na površini većoj od šest hektara posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje.

Istog dana su predstavnici Udruženja dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja Općine Stari Grad odali počast šehidima i poginulim herojima na Šehidskom mezarju.

5. Međunarodni festival dječije umjetnosti FEDU od 03. do 07. maja

Od samog početka i nastajanja ovog značajnog festivala za djecu 2015. godine, uz njega je Općina Stari Grad, te je tako bilo i ove godine. U periodu od 03. do 07. maja upriličeno je peto jubilarno izdanje FEDU-a. Festival je bio spoj igre, pozorišnih predstava, edukacije, obrazovanja, muzike i zanimljivih radionica, a za cilj je imao afirmaciju dječijeg stvaralaštva. Nagrada Planeta Teatar – Grand prix za najbolju predstavu 5. FEDU-a pripala je predstavi „Avanture malog Juju“ u režiji Renate Carola Gatice i izvedbi Gradskog pozorišta lutaka Rijeka. FEDU je svečano otvoren i zatvoren u Pozorištu mladih Sarajevo.

Prvo internacionalno takmičenje pijanista - Memorijal „Matusja Blum“ od 03. do 06. maja

U saradnji sa Osnovnom muzičkom školom „Mladen Pozajić“ iz Starog Grada organizovano je prvo internacionalno takmičenje pijanista Memorijal „Matusja Blum“. Učešće u ovom klavirskom takmičenju je uzelo čak 129 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije i Italije. U osam starosnih katerogija, najviše odličja, njih tri, su uzeli mladi pijanisti iz Srbije. Nagrade im je podijelio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. OMŠ „Mladen Pozajić“ je u okviru programa Dana Općine Stari Grad i obilježavanja 69 godina svog postojanja, 10. maja u Domu oružanih snaga BiH upriličila i svečani koncert.

Izložba rukotvorina Kulturno-edukativnog centra "Konya Sarajevo“

U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese 04. maja otvorena je izložba rukotvorina, a djelo su članica Kulturno-edukativnog centra "Konya Sarajevo“. Izložba je šestu godinu zaredom uvrštena u program obilježavanja Dana Općine Stari Grad. Radovi su izrađeni u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, bižuteriji i drugom.

5. Međunarodna konferencija „Sarajevo i svijet“

Vrlo bitan dio programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad od 02. do 10. maja i ove godine je činila 5. Međunarodna konferencija „Sarajevo i svijet“ u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna. Konferencijski dio je održan u prostorijama Međunarodnog foruma Bosna, tu je javnosti bilo predstavljeno šest programa. Također organizovan je i muzički koncert zbora Pontanima, a otvorena je i izložba „Četrdeset kaligrafskih slika Hazima Numanagića“ u Umjetničkoj galeriji BiH. Na konferencijama su učestvovali cijenjeni akademici, pisci, filozofi i profesori iz zemlje i regiona, a bavili su se bitnim pitanjima kulture, politike, ekonomije u vidiku Sarajeva i odnosa sa ostatkom svijeta.

Posjeta 104-erogodišnjoj Azizi Karić i 105-ogodišnjoj Ajki Lokmić iz Starog Grada

Prošle godine uveden je običaj da se za vrijeme obilježavanja Dana Općine Stari Grad posjete najstarije stanovnice ove općine, a to se nastavilo i ove godine. Dvije odvojene delegacije Općine Stari Grad su i ovaj put posjetili 104- erogodišnju Azizu Karić na Sedreniku i 105-ogodišnju Ajku Lokmić sa Sumbuluše, te im uručili prigodne poklone. Ove dvije nevjerovatne starice su sa oduševljenjem dočekale goste iz Općine, a i dalje su dobrog i stabilnog zdravlja.

Sport i mladi

Sportski dio programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad počeo je 05. maja. U prostorijama Doma kulture Vratnik održan je 5. Tavla turnir „Sarajevo open“. Tavlaše je posjetio i načelnik Hadžibajrić, a u konkurenciji 37 igrača, prvo mjesto je osvojio Eldar Derviškadić iz domaćeg Tavla kluba „Vratnik.

U Centru za mali fudbal Bentbaša, 06. maja, odigrano je posljednje 10. kolo Fudbalske lige Starog Grada. Termin je iskorišten da se upriliči i velika svečanost podjele nagrada pobjednicima stonoteniske, odbojkaške, šahovske i fudbalske lige osnovaca Starog Grada za okončanu sezonu 2018/2019.

Tog istog dana (06. maj) učenici šest starogradskih osnovnih škola su projektom “Baština Starog Grada”, predstavili radove o kulturno - historijskom naslijeđu svoje općine i Sarajeva, te su ih prezentirali svojim vršnjacima, profesorima, direktorima i gostima. Općina Stari Grad je 07. maja odvela 250 učenika osnovnih škola sa područja Starog Grada u Tunel spasa u Butmiru, te ih upoznala o važnosti tog današnjeg spomenika.

Obilježavanje Dana Općine Stari Grad za 2019. godinu okončano je Danom dječije radosti, u petak 10. maja na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović. Po uzoru na velike evropske metropole, Košarkaški klub BBY i Općina Stari Grad su organizovali odigravanje posljednjeg 5. kola Minibasket lige osnovaca Starog Grada na otvorenom. Pored košarkaša, Općina nije zaboravila ni najmlađe, na istoj lokaciji upriličeno je druženje sa maskotama, pozorišna predstava, a tog sunčanog dana na otvorenom je uživalo više stotina ljudi.

Najljepše fotografije sa svih događaja koji su činili program obilježavanja Dana Općine Stari Grad, pogledajte u galeriji iznad teksta.